10.04.2025 - 12:36 | Son Güncellenme:
Evde mantı yapmak istiyor ama hamur açmakla uğraşmak istemiyorsan kolay meze mantısı tarifi kurtarıcınız olabilir. Hamur açmadan meze mantısı yapmak hem daha hafif hem çok pratiktir. Klasik mantı lezzetini aratmayan kolay meze mantısı, glutensiz beslenenler ya da zamanı olmayanlar için de harika bir tarif olacaktır.
En kolay meze mantısı oldukça pratik şekilde yapılabiliyor ve son derece de doyurucu oluyor. Bulgurun hamur yerine kullanıldığı meze mantısı, sarımsaklı yoğurtla birleştiğinde ise bir lezzet harikasına dönüşüyor. Pratik bir tarif olan meze mantısı, nasıl yapılır? Hamur açma derdi olmayan meze mantısı tarifinin püf noktaları neler? Haberimizi okumaya devam edin.
Meze mantısı için 1 su bardağı ince bulgur, 1 su bardağı sıcak su, 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı un, 1 küçük soğan (rendelenmiş), 150-200 gr kıyma, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon yeterli olacak. Ancak tarifin bir de sosa ihtiyacı var. Sosu için de 1 su bardağı yoğurt, 1 diş sarımsak (isteğe bağlı), 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, Nane (isteğe göre) ihtiyacınız olan malzemeler arasında.
Bulguru şişirmek için kısa suyu ısıtarak başlayın. İnce bulguru sıcak suyla ıslatın ve üzerini kapatın. Bulgurların 10 dakika kadar bu şekilde şişmesini bekleyin.
Mantı harcını yoğurmaya başlamanın vakti geldi. Şişen bulgura kıyma, yumurta, un, rendelenmiş soğan ve baharatları ekleyin. Daha sonra karışımı tıpkı köfte yapar gibi yoğurun. Hamurumsu bir kıvam elde etmiş olmanız gerekiyor.
Bu aşamada elde ettiğiniz hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar yapmalısınız. Elinizi hafif ıslatıp, harçtan minicik mantı topları yapın. Bu topları haşlayarak pişirmeniz gerekiyor.
Meze mantılarını haşlama aşamasına geçebilirsiniz. Tencerede suyu kaynatın ve içine çok az tuz atın. Şimdi hazırladığınız minik mantıları suyun içine atın. Yaklaşık 10 ila 12 dakika haşlamalısınız. Piştiklerinde ise süzüp tabağa alın.
Meze mantısının sosunu hazırlama vakti geldi. Sarımsaklı yoğurdu ayrı bir kapta karıştırmaya başlayın. Tereyağını da tavada eriterek, kırmızı biber ve nane ekleyin. Köpürene kadar kızdırmalısınız.
Tarifin en keyifli kısmı geldi. Ellerinizle yaptığınız meze mantıları servise hazır. Haşlanmış mantıların üzerine önce yoğurt, sonra kızgın yağlı sosu dökün. Dilerseniz tarife çok yakışacak sumakla süsleyebilirsiniz. Kolay meze mantısı tarifi hazır, afiyet olsun!