Yapılan araştırmalar, kalsiyum içeriği yüksek peyniri tüketmenin obeziteye, yüksek tansiyona ve tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabileceğini gösteriyor.
Peynirdeki probiyotiklerin ve diğer bileşenlerin varlığı, tükürükteki bakteri türlerini ve pH'ı olumlu etkileyebilir. Peynir yemek ağızda daha alkali bir ortam yaratabilir, bu da peynirde bulunan besinler sayesinde dişteki çürük sorunuyla baş edebileceğiniz anlamına gelir.
Probiyotik denilince akıllara ilk olarak yoğurt gelse de, bazı peynir türlerinde yoğurttan daha çok probiyotik bulunur. Bu probiyotikler kısa zincirli yağ asitleri üreterek bağırsağı sağlıklı tutabilir.
Peynirdeki yağ asitleri asit-baz dengesinin korunmasını, kalsiyum, demir ve magnezyum emilimini ve bağırsağın genel yapısının ve işlevinin korunmasını destekleyebilir.
Yapılan çalışmalara göre tam yağlı peynir yiyenlerin toplam kolesterol ve LDL "kötü" kolesterolünde bir azalma görüldü. Düzenli olarak süt ürünleri tüketen kişilerde kardiyovasküler hastalık riski azaldı.
Tüm faydalarının yanı sıra her gün peynir tüketiyor ve laktoz intoleransınız varsa , mide krampları ve gereksiz tuvalete gitmeleri önlemek için laktoz içeren süt ürünleri yemekten kaçınmalısınız.
Süt ihtiyacınızı karşılamak için laktozsuz süt ürünlerine ve süt ürünü olmayan alternatiflere yönelmiş olsanız da, eski ve sert peynirlerin doğal olarak düşük laktoz içerdiğini ve bu peynirleri tüketebileceğinizi unutmayın.