14.11.2024 - 12:33 | Son Güncellenme:
Yaklaşık 1400 demans hastası üzerinde çalışma yapan araştırmacılar yaş, cinsiyet, vücut kütlesi, eğitim ve yaşam tarzı gibi faktörleri hesaba kattıktan sonra günlük olarak kuru yemiş tüketmenin demans riskini yüzde 12 oranında azalttığını tespit etti.
Tuzsuz kuru yemiş tüketmeyi tercih eden ve günde bir avuç yani 40 gram tüketenlerde faydalar daha da fazlaydı, bu durumda demans riski yüzde 16 oranında azaldı.
Uzun zamandır yapılan araştırmalar, kötü beslenmenin bunama riskini artırdığını gösteriyor.
Lancet Komisyonu'nda görev yapan 27 demans uzmanı, bu yıl demans tanısını tetikleyen 14 değiştirilebilir yaşam tarzı faktörü arasında obezite, diyabet ve orta yaşta yüksek kolesterolü tespit etti.
Uzmanlar, meyve, sebze, tam tahıllar ve sağlıklı yağlar açısından zengin olan Akdeniz, DASH ve MIND diyetlerinin beyin sağlığı için en iyi diyet olabileceğini öne sürüyor.
Geçtiğimiz yıl Nutrients dergisinde yazan araştırmacılar, kuru yemişlerin tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri, lif, B vitaminleri, sodyum içermeyen mineraller ve yüksek biyoaktif polifenoller de dahil olmak üzere bir dizi potansiyel nöroprotektif bileşen içeren besin açısından yoğun bir gıda olduğunu bildirdiler.
Ulusal Yaşlanma Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, kuru yemiş yemenin Alzheimer hastalarında hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabileceğini buldu.