20.02.2025 - 12:27 | Son Güncellenme:
Türk mutfağının en sevilen klasiklerinden biri olan karnıyarık, doğru tekniklerle hazırlandığında sofraların yıldızı olabilir. Ancak her yörede iç harcı ve dışı farklı teknik ve malzemelerle yapılan bu yemek başka tatlara sahip olabiliyor.
Peki, herkesin damak tadına hitap eden mükemmel karnıyarık nasıl yapılacak? Ustalara göre, bu yemeğin lezzet sırrı sosunda ve patlıcanların pişirme yönteminde. Yani içine ne koyarsanız koyun patlıcanı ve sosu mükemmel olmazsa olmaz.
Ustaların sır gibi sakladığı pişirme teknikleri, malzeme seçimindeki püf noktaları ve lezzeti ikiye katlayan ipuçları için kaydırmaya devam edin!
Karnıyarığın en önemli noktalarından biri olan sosu için; Hatay usulü ev yapımı domates salçası kullanarak yemeğinize eşsiz bir aroma katabilirsiniz. Zeytinyağı eklenerek de hem kıvamı hem de tat dengesi mükemmel bir hale getirilebilir.
Patlıcanların yağ çekmemesi için de yapılması gerekenler var. Bunların en önemlisi patlıcanları tuzlu suda bekletmektir. Bu şekilde patlıcanların fazla yağ çekmesini engellemiş olursunuz. Ayrıca sirke kullanmak da önemli. Böylece kızartmadan önce sirke ile temas eden patlıcanların daha az yağ içmesi sağlanabilir.
Patlıcanları alacalı soymalısınız. Bu işlem hem görselliği güzelleştirir hem de fazla yağ çekmesini önler. Ayrıca patlıcanları yüksek ateşte kızartmalısınız. Yüksek ateş, patlıcanların daha kısa sürede pişmesini sağlayarak yağ çekmesini azaltır.