15.06.2024 - 15:45 | Son Güncellenme:
Şifanın anahtarı olarak bilinen bazı bitkiler ve tohumlar günümüzde de iyileştirici etkileri için kullanılıyor. İşte elinizin altında mutlaka bulundurmanız gereken o baharatların listesi.
Zerdeçal iltihap, artrit, Alzheimer ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Orta yaşlı gönüllüler üzerinde yapılan bir çalışma, zerdeçalın içerisindeki kurkuminin iltihaplanma ve oksidatif stres belirtilerini azalttığı gözlemlendi.
Kimyon, kilo vermeye ve metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olabilecek lezzetli bir baharattır. Ayrıca vücuttaki şişkinliğin ve hazımsızlığın giderilmesine de yardımcı olur. Kimyon tohumlarını bütün olarak satın alıp havanda öğütün.
Kırmızı biber, yüzyıllardır tedavi yöntemlerinde kullanılan güçlü besinlerden biridir. Bu baharatın ana bileşeni olan kapsaisin sağlık açısından çok faydalıdır. Kapsaisin bileşeni metabolizmayı hızlandırmaya, damarları gevşeterek kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğu biliniyor. Faydalarından yararlanmak için yemeğinize bir miktar kırmızı biber ekleyebilirsiniz.
Sarımsak bir antioksidan, antibiyotik ve afrodizyaktır. Tek başına dev kadro oluşturan bu besin, birçok derde deva olabilecek nitelikler barındırır. Hastalıkları iyileştirmek, önlemek ve sağlıklı kalmak için sarımsak tüketmeyi ihmal etmeyin.
Sarımsağı ezdikten sonra hemen tüketmek yerine bir süre beklemeyi deneyin. İçerisindeki faydalı madde allisin, 5 dakika beklediğinizde daha faydalı hale gelecektir.
Karabiber sadece herhangi bir öğüne lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda antimikrobiyal potansiyeli ve mide koruyucu etkileri verir. Antidepresan özelliklere sahip olan karabiberin kanser riskini azalttığı da söyleniyor. Karabiber, çoğu lezzetli yemeğin tamamlayıcısı olabilir.
Sağlık için doğal antibiyotik olarak kabul edilen zencefil, sinüsleri ve tıkanıklığı temizleme, mide bulantısını giderme gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor. Ayrıca antiinflamatuar özellikleri nedeniyle eklem ağrılarını hafifletebilir. Çaydan meyve suyuna, unlu mamullere, hatta tatlı ikramlarına kadar kullanımı değişebilir.
Kan şekeri seviyesinde mükemmel etkileri olan tarçın, özellikle diyet listelerinin başında gelir. Ani dalgalanmaları önleyerek şekerinizin daha stabil kalmasını sağlar. Sindiriminiz ve bağışıklık sisteminiz üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Güçlü dozlarda alındığında tarçının diyabet, kanser gibi rahatsızlıkları önlediği belirtiliyor.
Soğuk algınlığı hastalığına karşı iyileştirici etkileri olan karanfil, mide ve karaciğerde ısıyı arttırarak sindirime yardımcı olur. Boğaz enfeksiyonlarını hafifletir, hıçkırık problemini ortadan kaldırabilir. Karanfil oldukça kullanışlı bir baharat çeşididir. Özellikle çaylara ilave etmekte fayda var.
Hint cevizi olarak da bilinen muskat, sağlıklı baharatlardan biridir. Özellikle ağrıları, mide, bağırsak bozukluklarını hafifletmek, cilt yaralarını ve enfeksiyonlarını iyileştirmek için kullanılır. Sakinleştirici etkisini denemek için kullanabilirsiniz. Uzmanlar, günlük tüketimin 1/4 çay kaşığı olması gerektiğini söylüyor.