Kajunun tarihine bakıldığı zaman 16. yüzyıla kadar uzandığı görülmektedir. O dönemlerde Brezilya'da keşfedilen kaju ağaçları, günümüzde pek çok yerde yetiştirilmesi planlanan ve yapılan bir bitki haline gelmiştir. Özellikle ekvator iklim kuşağını seven bu iklim altında kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir. Günümüzde Dünya'da kaju üretimi bakımından birinci sırada yer alan ülke ise Hindistan olarak bilinmektedir.
Her iklimde yetişmemesi nedeniyle her bölgede bulmak zordur. Aynı zamanda her bir kaju meyvesinden yalnızca 1 adet kaju elde edilmesi nedeniyle, diğer fıstık çeşitlerine göre fiyatı daha pahalı olmaktadır. Her kaju tanesi tek tek olarak kendi meyvesinden ayrılır. Daha sonra kabuğu soyularak kavrulur. Bu nedenle tüketiciye ulaştığı zaman kabuksuz halde olur.
Ülkemizde de kuruyemiş olarak tüketimi oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünya mutfağında ise genellikle tatlı ve yemeklerin içerisinde kullanılmaktadır. Peki, sağlığımıza oldukça faydası olan bu fıstığının yanlış kullanılması ile ortaya çıkan zararları nelerdir?
Kaju meyvesi Güney Amerika’nın ekvatora yakın yerlerinde yetişen ve bu bölgelere özgü bir fıstık türü olarak geçer. Biraz pahalı olmasına karşın oldukça sık tüketilir ve çok lezzetlidir. Kaju fıstığı yüksek miktarda protein ve sağlıklı yağlar içermektedir. Ancak tüketiminde aşırıya kaçıldığı zaman içeriğindeki bileşikler sebebiyle ciddi alerjik reaksiyonlara ve farklı rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Aynı zamanda alerjik bünyeye sahip olan kişilerin kaju fıstığı tüketmeden evvel mutlaka uzman doktorlara danışmaları gerekir. Çünkü bazı kişilerde alerjik etkilere neden olabilmektedir. Kronik bir hastalığa sahip olan ve ya herhangi bir ilaç kullanan kimselerin de kaju tüketmeden evvel uzman hekimlere danışmaları önerilmektedir.
Sodyum İçeriği: İçeriğindeki sodyum nedeniyle çok fazla kaju tüketilmemesi önerilir. Ancak kişinin tuzlu fıstıklardan uzak durması gerekiyorsa, sodyum içeriğinin yüksekliğinden kaynaklı olarak tuzsuz kaju seçimi daha mantıklı olabilir. Sodyum alımı konusunda yetişkinler için belirlenen üst sınır 2.300 mg ve vücut için ise ortalama 1500 mg yeterli olmaktadır. Ancak yüksek miktarda kaju tüketiminde fazla sodyum kişide yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, felç ve böbrek hastalıkları gibi büyük sorunlara neden olabilir.
Alerjiler: Bazı araştırmalara dayanarak kajuya karşı alerji durumunda yükselişler olabilmektedir. Solunum yolu problemleri ve ya anafilaksi kajunun zararları arasında yer alır. Bununla birlikte kaju alerjisi, fıstık alerjisine göre daha sık rastlanılan bir alerji çeşididir.
Olası İlaç Etkileşimleri: Tansiyon ilaçları kişilerde kimi zaman bulantı ve benzeri etkilerinin yükselmesine de neden olduğu görülür. Bazı diyabetik ilaçlar ve tiroit ilaçları ile etkileşime girerek zararlı sonuçlar doğurabilir. İçeriği nedeniyle kaju fıstığı da ilaçlarla birlikte kullanımında yan etkilere neden olabilir.
Kilo Alımı: Kaju yüksek kalori ve yağ içerir. Bu yağlar sağlıklıdır ancak fazla tüketiminde aşırı kiloya neden olabilir. Bunun yanı sıra diyabet, yüksek kolesterol, metabolik sendromlar, felç, kanser ve kalp hastalıkları gibi sorunlara da neden olabilmektedir.
Ham Kajunun Zararları: Henüz olgunlaşmamış ve ya kavrulmamış ham kaju da ciltte kaşıntı ve deformasyon oluşturabilecek yağlara sahiptir. Yüksek dereceli sıcaklıklarda kavrularak bu yağlar uzaklaştırılmaktadır.