16.12.2015 - 10:05 | Son Güncellenme:
Şekerde bulunan fruktoz sadece karaciğer tarafından metabolize edilebilmektedir. Fazla şeker tükettiğimizde karaciğer hepsini yağa dönüştürmek zorunda kalır ve bu da karın bölgesinde yağlanmaya sebep olur. Aynı zamanda insülin direnci ve başka metabolik sorunlara yol açıyor.Şekerli içecek tükettiğimizde ise doymuyor ve çok fazla kalori alıyoruz. Araştırmalara göre şekerli içecekler obezite riskini artırıyor.
Açlık krizlerini %60 azaltan protein metabolizmayı günde 80-100 kalori hızlandırır ve tok tutar. Bir araştırmaya göre protein ağırlıklı beslenmek karın bölgesindeki yağları azaltır. Proteinin etkili olabilmesi için günlük aldığınız kalorilerin %25-30u proteinden gelmeli. Yumurta, deniz ürünleri, et, kümes hayvanları ve süt ürünlerini daha fazla tüketerek protein alımınızı artırın.
Birçok araştırmaya göre karbonhidratları azaltmak yağ kaybetmenin en etkili yollarından biridir. Karbonhidratları azalttığınızda iştahınız azalır ve kilo kaybedersiniz. Bunun yanında vücutta bulunan su ağırlığı hızla azalır.Hızlı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız günlük karbonhidrat tüketiminizi 50 gramın altına düşürün.
Diyet lifi bitkilerde bulunan ve sindirilemeyen bir maddedir. Suda çözünür liflerden olan yapışkan lifler zayıflamaya yardımcı olur.Bu lifler suyla birleşip sindirim sistemine oturan kalın bie jel tabası haline gelir ve bu jel besinlerin sindirimini ve absorbe edilmesini yavaşlatıyor.Bu da uzun süre tokluk hissi veriyor.Daha fazla lif almanın en iyi yolu daha fazla meyve ve sebze tüketmektir. En çok çözünür yapışkan lif içeren besinler: yulaf, baklagiller, portakal, brüksel lahanası ve keten tohumu.
Yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet gibi aerobik egzersizler karın bölgesindeki yağları eritmede etkilidir. Bir araştırmaya göre aerobik egzersiz kilo verdikten sonra göberk bölgesinin tekrar yağlanmasına engel olur.Spor yapmak inflamasyonu azaltır, kan şekerini düşürü ve karın yağlarıyla bağlantılı olarak bütün metabolik dengesizlikleri azaltır.
Diyet yapmak veya sağlıklı beslenmek istiyorsanız yediklerinizi not alın. Tükettiğiniz gıdaların kalorisini, protein, yağ ve karbonhidrat miktarlarını öğrenin, gerekirse yediklerinizi mutfak terazisinde tartın.