Badem ezmesinin harika bir protein, lif, çoklu ve tekli doymamış yağlar, riboflavin, E vitamini, magnezyum, fosfor, bakır ve çinko kaynağı olduğunu görebiliriz.
Ayrıca düşük doymuş yağ ve faydalı kolesterol içerirken az miktarda demir, potasyum ve kalsiyum içerir.
Fıstık ezmesinin protein, çoklu ve tekli doymamış yağlar, E vitamini, magnezyum , fosfor ve bakırın etkili bir kaynağı olduğunu, aynı zamanda daha az miktarda lif, riboflavin, demir, potasyum, çinko ve kalsiyum sunduğunu biliniyor.
Peki, bu bilgilere dayanarak bu iki popüler ezme arasından hangisi diğerinden daha sağlıklı? Badem ezmesiyle karşılaştırıldığındafıstık ezmesi benzer miktarda kalori, protein, karbonhidrat, potasyum ve çinko içerir.
Ancak badem ezmesi daha iyi bir lif, riboflavin, E vitamini, magnezyum, demir, fosfor, bakır ve kalsiyum kaynağıdır.
Hem fıstık hem badem ezmesi, ikisi de sağlıklı yağ ve proteinin iyi bir kaynağı olarak biliniyor.
Ancak en büyük farklardan biri, badem ezmesinin doymuş yağ oranının biraz daha düşük, çoklu ve tekli doymamış yağ asitlerinin biraz daha yüksek olması, ancak genel yağ içeriğinin de daha yüksek olmasıdır.
Her iki seçenek de yüksek kalorilidir ve yüksek miktarlarda yenildiğinde zamanla kilo alımına katkıda bulunabilir.
İşin aslına bakılırsa, hem badem ezmesi hem de fıstık ezmesi besleyicidir. İkisi de protein içerir, kalp sağlığına yararlı yağlar ve çeşitli mikro besinlerin kaynaklarıdır.