31.12.2023 - 11:23 | Son Güncellenme:
Brüksel lahanası A, C ve K vitaminleri ve demir, mangan, potasyum, bakır mineralleri, lif açısından son derece zengin. Ayrıca antioksidan etkisine sahip olması Brüksel lahanasını kalp, beyin, göz sağlığı için oldukça faydalı hale getiriyor.
Brüksel lahanası fitokimyasal antioksidanlardan bakımından da çok zengindir. İçerisinde indol, sulforofan, lutein, zeaksantin ve tiyosiyanat gibi fitokimyasallar barındıran Brüksel lahanasının, kanserlere ve özellikle kolon ve prostat kanserine karşı etkili olduğu bilimsel çalışmalarla da ispatlandı.
Aşırı tüketim, her ne kadar faydalı olsa da tükettiğiniz ürünü zararlı hale getirebilir. Kalori değeri olarak düşük olan fakat besin değeri olarak yüksek olan Brüksel lahanasını sık sık tüketebilirsiniz. Ancak gaz yapıcı özelliği nedeniyle özellikle ülser gibi mide rahatsızlığı yaşayanlar veya ishal sorunu olanlar, Brüksel lahanası tüketirken dikkat etmeli.
Kabızlık, ishal, şişkinlik, hazımsızlık gibi problemlerin geçmesine yardımcı olan brüksel lahanası, içerisindeki A ve C vitaminiyle hem göz sağlığını hem cilt sağlığı kalitesini korumaya yardımcı olur. Brüksel lahanasını düzenli tüketmek, ciltte ve göz sağlığında gözle görülür fark yaratabilir. Günde 5-6 adet haşlanmış Brüksel lahanası tüketmek DNA'yı korur ve hücre yaşlanmasını engelleyebilir.
Brüksel lahanası kötü huylu kolesterol (LDL) düzeyini düşürmeye yardımcı olmasıyla da öne çıkıyor. Brüksel lahanası içerdiği lif ile bağırsaklarda yağ asitlerini bağlayarak atılmasını sağlıyor.