Bir bardak keten tohumu 48 gr yağ içerse de bu yağlar doymamış olduğundan vücut için sağlıklı yağlardır. Keten tohumu öncelikle harika bir omega 3 kaynağıdır. Bundan başka keten tohumunun kansere karşı önleyici etkisinin bulunduğu da düşünülüyor.Ayrıca keten tohumunun en faydalı yanı da bolca lif içermesi. Bu yüzden sabahları yulafınıza biraz keten tohumu koyduğunuzda veya ara öğünlerinizde yoğurdun içine koyduğunuzda vücudunuza mükemmel bir etkisi dokunacak.
Soya fasulyesinden elde edien soya fasulyesi yağı, tadının ağır olmaması ve yağının sağlıklı olmasıyla biliniyor. Bununla beraber soya fasulyesi yağı, balık kaynaklı olmayan omega 3 kaynaklarından biri.İçinde bolca E vitamini de içeren soya fasulyesi yağı, kanser ve kalp hastalıklarının önlenmesinde de oldukça etkili. Soya fasulyesi yağı en çok da salatalara yakışıyor.
Badem, ceviz, fındık, fıstık, kaju... Tüm bu kuru yemişler, sağlıklı yağlar ve lif bakımından oldukça zengin kaynaklar. Ayrıca E vitamini ve magnezyum bakımından zengin olan kuru yemişleri, çoğu insan diyetteyken yememesi gerektiğini düşündüğünden bu mineral eksiklikleri baş göstermeye başlıyor. Kuru yemişlerin ayrıca obezite, kalp hastalıkları ve diyabet gibi hastalıkların önüne geçtiği de biliniyor.
Chia tohumları aslında yağlı yiyeceklerden sayılamaz ama 30 gramı 9 gram yağ içeriyor. Ancak bunun da büyük bir etkisi yok çünkü chia tohumlarındaki karbonhidratın çoğu lif. Bu da onu muhteşem bir protein ve mineral kaynağı yapıyor.Hatta chia tohumlarının içindeki bütün yağlar kalp dostu ve omega 3'le dolu. Bununla beraber tansiyon düşürücü ve iltihaplanmayı önleyici etkisi de bulunuyor.
Kanola yağında zeytinyağının yarısı kadar kalori bulunuyor ve omega 3, 6 ve 9 bakımından da zengin. Bu özellikleriyle kanola yağı hem kolesterol seviyenizi koruyor hem de kalp hastalığı geliştirme riskinizi azaltıyor. Kanola yağını tereyağı yerine kullanmayı deneyerek yemeklerinizde sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.
Avokado yalnızca protein ve lif bakımından değil; aynı zamanda potasyum, magnezyum, demir, çinko, folik asit ve A, B, C, E ve K vitaminleri bakımından da oldukça zengin bir besin kaynağı.İçerdiği yağ oranı biraz fazla olduğundan kilosuna dikkat edenlerin tercih etmediği avokado aslında sağlığa yararlı olan doymamış yağlar içeriyor. Anemiyi önlemeye, sindirime ve sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olan bu yağları beslenme düzenimizden çıkarmak sakıncalı. Ayrıca bazı araştırmaların gösterdiğine göre de düzenli olarak avokado yemek yüksek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı oluyor.
Zeytinyağı, sağlıklı sayılan yağların önünde geliyor. Akdeniz mutfağının olmazsa olmazı olan bu yağ, E ve K vitaminleri içermekle beraber ayrıca antioksidanla dolu. Tereyağı yerine kullanabileceğiniz zeytinyağı ayrıca yüksek tansiyonu ve kolesterolü de düşürerek kalp hastalıklarını önlüyor.
Somon, uskumru ve ringa balığı gibi yağlı balık türleri kalp dostu omega 3 ve proteinlerle doludur. Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yiyen insanların daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Ayrıca düzenli balık yemek kalp hastalıklarıyla beraber depresyon ve bunamayı da önlüyor.Eğer balık içermeyen bir diyet uyguluyorsanız balık yağı takviyesi de kullanabilirsiniz.PembeNar Özel