Kolesterol ile doymuş yağ içermemeleri ve çözünebilir diyet lifi içerikleri sayesinde kalp hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden olan kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesine yardımcı oluyor.
Dışkı bağırsakta ne kadar uzun süre kalırsa o kadar sertleşir ve kurur. Lifli besinler bağırsak boyunca sindirilmeden vücuttan dışarı atıldıkları için dışkıyı hacimli ve yumuşak tutar. 1 kase haşlanmış kuru fasulye 17 gram diyet lifi içerir. Bu yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini hareketlendirerek kabızlık şikayetlerinin azalmasında da etkili olur.
Kuru baklagillerin özellikle kış aylarında haftada en az 2 kez tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca C vitamini sayesinde baklagillerin demir emilimi artıyor. Bu nedenle tüketirken, bol maydanozlu, biberli, domatesli, marullu ve limonlu salatayla tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.
Baklagillerin sağlığa faydalı etkilerinden yararlanabilmek için, ülkelerin beslenme rehberlerine göre haftada 3-4 kez önerilen porsiyonlarda baklagil tüketilmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye Beslenme Rehberi önerilerine göre; tüm yaş gruplarında kuru baklagillerin her gün tüketimi teşvik edilmeli.
Kuru baklagillerdeki çözünen lifler besinlerde sert bir doku yerine yulaf kepeğinde olduğu gibi yapışkan veya visköz olacak şekilde eriyor. Midede uzun süre kalan ve oluşturdukları jel yapısıyla ince bağırsaklarda besin emiliminin yavaş olmasını sağlayan baklagiller, sonraki öğünde daha az yemek yemeyi teşvik eder. Fazla kalori de içermemeleriyle kilo kontrolünde ideal bir besin grubu olarak nitelendiriliyorlar.
Termojenik etkisi (vücut ısısını yükseltme etkisi) yüksek olan acı pul biber, zerdeçal ve karabiberle karıştırılarak tüketildiğinde yağ yakımını da hızlandırıyor. Daha hızlı kilo verdirmeleri için tam taneli tahıllarla (haşlanmış buğday, bulgur, tahıllı ekmek gibi) birlikte yenmesi önem taşıyor. Böylece kuru baklagillerin hem protein kalitesi, hem de metabolizma hızını yükseltme etkisi artıyor.