20.11.2024 - 15:46 | Son Güncellenme:
Karadeniz mutfağının en lezzetli ve sağlıklı tariflerinden biri olan kağıtta hamsi, oldukça kolay ve hızlı pişirme teknikleri arasında yer alır. Hazırlık aşamasından önce dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar mevcut. Böylece leziz bir yemeğin tadını çıkarabileceksiniz. İşte detaylar.
Kağıtta hamsi yapmak için çok fazla malzeme gerekmez. Bu tarifin en güzel yanı, hem sade hem de pratik olması diyebiliriz. Kızartma işlemi kullanarak hazırlanan balıklar, ev içerisine koku yayılmasına neden olur. Düzgün koşullarda pişirmediğiniz zaman, balık kokusu evin içine siner. Bu sorunları ortadan kaldırmak için kağıt işlemini denemelisiniz. İşte kağıt kullanarak hazırlanan pratik ve sağlıklı bir hamsi tarifi.
- 1 kilo hamsi
- 1 su bardağı mısır unu
- Yarım su bardağı buğday unu
- Tuz
- Kızartmak için sıvıyağ
- Pişirme kağıdı
Kağıtta hamsi yaparken, balığın taze olması bu lezzetin anahtarıdır. Hamsileri balıkçınızdan alırken parlak ve sıkı göründüğünden emin olun. Taze balık, her zaman en iyi tadı verecektir. Ardından balıkları tuzlayıp mısır unu ve buğday unuyla harmanlayabilirsiniz. Yağlı kağıda biraz sıvı yağ sürüp hamsileri üzerine dizin.
Ardından 1-2 kaşık daha yağ gezdirebilirsiniz. Normal kızartmalara oranla yağ az olduğu için daha sağlıklı bir öğün elde edebilirsiniz. İkinci yağlı kağıdı üzerine örttükten sonra kenarlarını kıvırarak kapatabilirsiniz. Ardından bir tavaya alıp kağıt üzerine delikler açın.
Ocağınızı orta ateşe ayarlayarak pişirmeye başlayabilirsiniz. Balığın bir tarafı kızardıktan sonra diğer tarafına çevirin. İki taraf eşitleninceye kadar işleme devam etmelisiniz. Ardından servise hazır hale gelecektir. Misafirlerinizi kağıtta hamsiyle büyüleyebilirsiniz.
Yağlı kağıt, balığın suyunu ve lezzetini içine hapsettiği için balıkları yumuşacık olmasını sağlar. Eğer tava kullanmak yerine fırın tepsisi tercih ederseniz, kağıtları fırın tepsisine ekleyebilirsiniz. Fırında pişirmek isteyenler, fırını 200 dereceye ayarlayıp pişirebilir.
Balık tüketirken baharat eklemek istiyorsanız, ölçülü kullanmakta fayda var. Yağlı kağıt işleminde kullanılan yağ miktarı baharatların kızarmasına neden olabilir. O nedenle pişirdikten sonra sıcakken üzerine dilediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz.