11.08.2024 - 11:17 | Son Güncellenme:
Kemik suyu, her yaş grubunun tüketimine uygun içerdiği vitamin ve minerallerle vücut direncinin artmasını sağlayan bir besin. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyarak hastalıklara karşı savunma sistemini güçlendirir. Doğal kolajen içeren kemik suyu, hücrelerin yenilenmesini sağlar ve kas-kemik sistemini güçlendirir, hücreleri de yaşlanmaya karşı korur.
Kemik suyunun içerisinde bulunan arginin aminoasidi güçlü bir anti-inflamatuardır ve vücuttaki iltihaplanmaların azalmasını sağlayarak vücut direncini artırır. Bağırsak florasının düzenlenmesinde de kemik suyunun etkisi büyük. Sindirimi kolay bir besin olması da avantajları arasındadır. Bağışıklık güçlendirici etkisi olsa da tüketiminde dikkatli olmakta fayda var.
Kemik suyunun hayvansal yağ kaynağı olması ve yüksek oranda kolesterol içermesi sebebiyle, kalp ve damar rahatsızlığı olan, kan kolesterol düzeyleri yüksek olan kişiler ile ideal ağırlığının üzerinde olan kişiler için pek de uygun bir besin olmayabilir. Kilo verme veya kilo kontrolü sağlama dönemindeki kişilerin de kemik suyunu ve kemik suyu eklenmiş çorbaları dikkatli tüketmesi gerekir. Ancak fazla tüketimiyle fayda görmek isterken zarar veren kemik suyunun tek olumsuz yanı bu değil.
Yapılan araştırmada, organik bir tavuktan suyu farklı yöntemlerle çıkarıldı. İçerdiği kurşun miktarı analiz edildiğinde, tavuk suyunun ya da tavuk kemiği suyunun en güvenli tüketim şekli bulunmaya çalışıldı. Tavukla yapılan araştırmadaki sonuçlar kırmızı et için de pek farklı değil.
Haşlamada kullanılan suyun kurşun içeriği ölçüldü. Suyun içerdiği kurşun miktarının litre başına 0,89 birim olduğu bulundu. Tavuk kemiği haşlanmış ve suyu analiz edildiğinde, içerdiği kurşun miktarı 7,01 birim bulundu. Kemiksiz olarak sadece tavuk eti haşlandığında da, kurşun miktarı 2,3 birim bulundu. Ancak derisi ve kıkırdaklarıyla tüm tavuk eti ve kemikleri haşlandığında ise kurşun miktarı 9,5 birime çıkmıştı.
Et suyu, etlerin kaynaması sonucu oluşan sudur. Kemik suları ise kaynama sonucu kemikteki iliğin suya akmasıyla oluşur. Kemik suyu et suyuna göre daha faydalı olabilir. Kemik suyunu dondurup jöleleştiren jelatin yaklaşık yüzde 15 oranında protein içeriyor. Bu ilikteki proteinler; midedeki gastrik salgılarını arttırır, karaciğerin işlevini düzeltir. Ayrıca dokuların onarımında önemli rol oynar, faydalı bakterilerin sindirim sistemi içerisinde tutunmasına da yardımcı olur.
Kırmızı et suyu, besleyici özelliği yüksek, alyuvarların ve akyuvarların kök hücrelerinin oluşturduğu proteince zengindir. Kırmızı ilikli kemik alırken, düz yüzeyli kaburga kemiği, göğüs kemiği, kürek kemiği, kalça kemiği veya omurga parçalarını seçmenizde fayda var.
Tavuk kemikleri kırmızı ilik bakımından oldukça zengin. Tavuğu pişirince soğuyup donduğunda oluşan jölemsi madde, bu kırmızı ilikten suya geçen besindeki jelatinin göstergesidir. Kemik yaşlandıkça kırmızı kemik iliğinin yağ deposu sarı iliğe dönüşüyor. Sarı yağlı ilik olur ve Uzun kemiklerde yaygın olarak bulunur. Lokanta ve restoran menülerinde bulunan, gurmelerin tariflerinde yer alanlar ilikler çoğu zaman sarı iliklerdir.
Pişirme esnasındaki en önemli nokta, ilikli kemiğin uzun süre kaynatılması. Kaynatma aşamasında eklenen karabiber, soğan, sarımsak, taze sebze ve sebze sapları ile de kemik iliği suyunun besleyici değeri artırılabilir. İlikli kemiğini 4 ila 5 saat kaynatmak en doğru seçim olacaktır. İlave edeceğiniz baharat ve sebzeleri ise kaynatma aşamasının son 1 saatinde ekleyebilirisiniz.