Ergenlik hızlı büyüme dönemidir. Kızlar meme tomurcuklanması ile adet arasında 2-2,5 yıl boyunca ortalama 15 cm, erkekler ise 3,5 yıl süren ergenlik süresince ortalama 20-25 cm boy kazanırlar. Ergenlik öncesi yılda 5-6 cm uzayan çocuğun büyüme temposundaki artış dikkat çekici olmalıdır. Ayrıca, ergenlik yağlanmanın geri döndüğü, yani fizyolojik kilo artışı ve vücut yağlanmasının gözlendiği bir dönemdir. Biyolojik yaşın artışı ergenliği tetikleyebildiği gibi, ergenliğin başlaması ile birlikte boy kilo artışı görülebilir.
Ergenlikte fiziksel değişimlere ruhsal ve davranışsal değişiklikler de eşlik ediyor. Fiziksel ve hormonal değişimler, duygusal stres ve davranışsal problemlere neden olabiliyor. Utanma, sinirlilik, ebeveyn ile çatışma, cinselliğe ilgi artımı, sosyal izolasyon, beden algısı ile ilgili sorunlar, depresyon görülebiliyor. Prof.Dr. Serap Semiz, duygusal ve davranışsal değişimler yaşanmasının ergenlik açısından aileler için uyarıcı olması gerektiğini söylüyor.
Kız çocukta 8 yaşından önce meme gelişimi ve genital bölge ya da koltuk altı tüylenmesi olması, erkek çocukta 9 yaşından önce testis hacminde artış ve genital bölge ya da koltuk altında kıllanma olması erken ergenlik olarak belirtiliyor. “Erkence ya da erkene kaymış ergenlik” ise ergenlik belirtilerinin erkeklerde 9-10.5 yaşta, kızlarda ise 8-9 yaşta başlaması olarak tanımlanıyor.