Son dakika erken ergenlik haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan erken ergenlik gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan erken ergenlik haber sayfamızda...
haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 608 erken ergenlik haberi bulunmuştur.
Gerçek mi, yalancı ergenlik mi? Erken ergenlik kızlarda 10 kat fazla görülüyor!Ergenlik çocukluktan genç olmaya doğru küçük adımların atıldığı ama fiziksel ve ruhsal olarak büyük değişimlerin görüldüğü önemli bir süreç. Akıllarını kurcalayan ergenlik ile ilgili ‘neler bilmeli, nelere dikkat etmeli, erken ergenlikten ne zaman şüphe edilmeli?’ sorularının yanıtlarını Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Bahar Özcabı’dan öğrendik.
5 yaşında anne olan Lina'nın dramı! Tıp dünyası çözemedi, çocuğunu kardeşi sandıGünümüzden 85 yıl önce 5 yaşındaki bir çocuk, herkesin ilgisini üzerine çekti. Dünyanın en genç annesi olan küçük kız, hamile kalmış ve doğum yapmıştı. Yaşananları idrak edemeyen ve çocuğunu kardeşi gibi gören Lina'nın dehşete düşüren hikâyesi ise hem tarih kitaplarına hem de tıp literatürüne geçti.
'Geleceğe bizden bir anı bırakmak istedik’Babalar Günü vesilesiyle bir araya geldiğimiz ülkemizin evlat edinen ilk bekar babası Serkan Özübek, “Amacım, ilişkimizin merkezine sevgiyi koymak. Gerisi zaten çözülüyor” diyor.
Erken ergenlik tehlikesi: Çilek ve ahududu tüketirken dikkatSon yıllarda kız çocukları arasında erken ergenliğin daha sık görüldüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Sağsak, maruz kalınan endokrin bozucuların giderek artmasının bu durumun nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti.
Erken ergenlikte akıllı telefon etkisiTürk bilim insanlarının yaptığı iki araştırma, uzun süre akıllı telefon ve tabletlerdeki mavi ışığa maruz kalmanın, çocuklarda erken ergenlik riski yarattığını ortaya çıkardı.
Kırtasiye raflarındaki tehlike! Erken ergenlik ve kanserOkulların açılmasına günler kala kırtasiye ürünlerinde denetimler arttı.Çocuklara sağlıklı ürünler ulaştırılmak için kırtasiyelerden alınan ürünler Ticaret Bakanlığı'nın laboratuvarlarında testlerden geçiriliyor. Testlerden geçemeyen ürünler toplatılıyor. Kriterlere uygun olmayan kırtasiye ürünlerinde oluşabilecek tehlikelere dikkat çeken Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doktor Zümrüt Kocabey Sütçü,"Özellikle renkli kokulu silgiler, kalemler olsun çocukların elle teması, koklaması bile tehlikeli. Alerji ve hormonal bozukluklar da yapabiliyor. Bunlar endokrin bozucu olarak bildiğimiz kanıtlanmış yapılan çok sayıda çalışmayla hem kanserojen olduğu hem endokrin bozucular olarak bizim çok iyi bildiğimiz ürünler" dedi.
Pandemi sonrası büyük tehlike: Kız çocuklarında ergenlik yaşı 8'e düştüKovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisi sanılandan daha yıkıcı oldu. Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, "8 ila 9 yaşındaki kız çocukları aileleri ile birlikte 'erken adet görme' şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemli” diyerek ebeveynlere uyarılarda bulundu.
Obezite erken ergenliği artırıyor! Kız çocuklarına dikkatÇocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olarak kabul edilen ergenlik döneminin sağlıklı geçirebilmesi için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Sağsak, ailelere uyarılarda bulundu. Kızların ortalama 8 ila 13, erkeklerin 9 ila 14 yaş arasında ergenliğe başladığını hatırlatan Dr. Öğr. Üyesi Sağsak, "Obezite sorunu yaşayan kız çocuklarında ergenlik yaşı öne kaydı. Ancak bazı olgularda belli hastalıklara bağlı olarak da erken ergenlik gelişebilir" dedi.
Bu kimyasallar akne oluşumunda rol oynuyorSon yıllarda hayatımızın her alanında sıkça yer alan ve endokrin sistemin gelişimi ve fonksiyonunu değiştiren maddeler olarak tanımlanan endokrin bozucu kimyasallar sağlık açısından çeşitli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Doç. Dr. Ayşe Serap Karadağ ve Uz. Dr. Hatice Kaya Özden, endokrin bozucular ile akne arasındaki ilişki hakkında bilgi verdi.
İstanbul'da kırtasiye ürünleri laboratuvarda böyle test ediliyorOkullarda yüz yüze eğitimin başlayacağının açıklanmasının ardından kırtasiyecilerin vitrinleri kırtasiye ve okul malzemeleriyle süslenirken, çocuklara sağlıklı ürünler ulaştırılması amacıyla kırtasiyelerden alınan ürün örnekleri laboratuvarlarda titiz kimyasal ve fiziksel testlerden geçiriliyor. Testlerden geçemeyen malzemeler piyasadan toplatılacak.
Bu hastalık çocukları yaz tatiline küstürüyor: Kunduracı ve güvercin göğsüDoğumdan itibaren görülmeye başlayan göğüs duvarı bozuklukları (deformiteleri) çocukta büyüme ile beraber daha belirgin hale gelerek çocukların psikolojisini bozan ve sosyalleşmesini engelleyen bir rahatsızlık haline geliyor. Tedavilerinde ise cerrahi dışı vakum ve kompresyon (ortez) tedavileri olmasına rağmen kesin tedavi için minimal invaziv cerrahi yöntemler ve gerektiğinde bunların açık yöntemlerle modifiye edilerek kullanılması ile yüz güldürücü sonuçlar alınabiliyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Özkan Demirhan bilgi verdi.
Erken ergenliğe neden olan durumlarÇocuğunuzda 8 yaşından önce tüylenme, göğüslerde büyüme gibi sorunlar görülüyorsa çocuğunuz erken ergenliğe girmiş olabilir. Bu durumda bir çocuk endokrinoloji uzmanına başvurulmasını öneren Uzman Psikolog Reyyan Tekin, hazır gıdaların tüketiminin artması, fiziksel aktivitenin azalması, kilo artışı, kronik stres gibi nedenlerin erken ergenliğe zemin hazırladığını anlatıyor.
Çocukları şekerden korumak için neler yapmalıyız?"Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de şeker kullanımı ve buna bağlı diyabet, obezite, kalp hastalıkları ve kanser ciddi oranda artmaktadır” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgür Güncan, çocuklarda aşırı şeker tüketimi ve zararlarını anlattı.
Koronavirüsün bir etkisi daha ortaya çıktı: Erken ergenlikİtalya’da bilim insanlarının araştırmasına göre pandemi döneminde çocuklarda evde hareketsiz yaşam ve yoğun teknoloji kullanımına bağlı olarak erken ergenlik vakaları arttı. Kız çocuklarında 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce görülen ergenlik belirtilerine ‘erken ergenlik’ denildiğini söyleyen Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Canan Tanıdır, “Çocuğu hazır gıdalardan uzak tutun, teknoloji kullanımını sınırlayın, bilgisayar başında kalma sürelerini kısaltın. 15 yaşında önce de sosyal medya hesabı açmayın” dedi.
Koronavirüsün bir etkisi daha ortaya çıktı: Erken ergenlikİtalya’da bilim insanlarının araştırmasına göre pandemi döneminde çocuklarda evde hareketsiz yaşam ve yoğun teknoloji kullanımına bağlı olarak erken ergenlik vakaları arttı. Kız çocuklarında 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce görülen ergenlik belirtilerine ‘erken ergenlik’ denildiğini söyleyen Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Canan Tanıdır, “Çocuğu hazır gıdalardan uzak tutun, teknoloji kullanımını sınırlayın, bilgisayar başında kalma sürelerini kısaltın. 15 yaşında önce de sosyal medya hesabı açmayın” dedi.
Erken ergenlik sorunu olan çocukla 5 önemli iletişim kuralıEbeveynleri son yıllarda en çok kaygılandıran konuların başında, ‘erken ergenlik’ geliyor. Bunun nedeni ise ergenliğin daha erken yaşlarda başladığına yönelik çeşitli görüşlerin olması. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Saygın Abalı, ülkemizde son yıllarda erken ergenlikle ilgili hekime başvuruların arttığını belirterek konu hakkında bilgi verdi.
Ece Erken 'ergenlik' itirafında ne anlatmak istiyor?Sevgilisi Şafak Mahmut Yazıcıoğlu'yla ilgili sık sık gündeme gelen Ece Erken, geçtiğimiz günlerde yaptığı 'ergenlik' açıklamasıyla tekrardan gündeme geldi. Peki biz Ece Erken'in 'ergenlik' açıklamasından ne anlıyoruz? Ece Erken bize 'ergenlik' itirafında ne anlatmak istiyor?
Adölesan Nedir? Adölesan (Ergenlik) Dönemi Hangi Yaşlarda Olur?Adölesan yani ergenlik dönemi çocukların artık yavaş yavaş yetişkinliğe geçtiği dönem olarak adlandırılabilir. Çocuklarda bu döneme girişlerde fiziksel ve mental açıdan bazı değişiklikler gözlemlenmektedir. Bu dönemde çocuğun edindiği kişilik özellikleri ilerideki yaşamında da nasıl bir birey olacağı ile ilgili bilgi vermektedir. Adölesan nedir? Adölesan (ergenlik) dönemi hangi yaşlarda olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Ameliyatı Nasıl Yapılır? Skolyaz Kaç Derecede Ameliyet Edilir?Skolyoz (omurga eğriliği) ameliyatı nasıl yapılır? Skolyaz kaç derecede ameliyet edilir? Skolyoz ameliyatı kimlere ve hangi hastalık durumlarında ortaya çıkar? Skolyoz ameliyatının komplikasyonları nelerdir? Sizin için Skolyoz ameliyatı hakkındaki ayrıntıları derledik.
Endüstriyel ürünlerin aşırı tüketimi erken ergenliğe mi yol açıyor? Kız ve erkek çocuklarında erken ergenlik, genetik faktörlerin yanı sıra son yıllarda yaşam ve beslenme tarzı, hava kirliliği, temiz gıdaya ulaşım gibi sorunlar nedeniyle giderek artıyor. Bireyleri fizyolojik ve psikolojik yönden etkileyen erken ergenlik sürecinin doğru atlatılması için ailelerin çocuklarını yakından takip etmeleri gerekiyor. Belirtiler konusunda bilinçli olmak ve eğer varsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak önem taşıyor. Çocuk Endokrinoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, çocuklarda erken ergenlikle ilgili önemli bilgiler verdi.
Büluğ Çağı Nedir? Büluğ Çağı Ne Zaman Başlar Ve Ne Zaman Biter?Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olan buluğ çağı diğer adı ile de ergenlik dönemi aslında çocukların sağlıklı olduğunun göstergesi sayılır. Çocukların fiziksel olarak geliştiği ve cinsiyetine özgü bulguların ortaya çıkmaya başladığı ve üreme fonksiyonlarının kazanılmaya başlandığı döneme ergenlik ismi verilir. Büluğ çağı nedir?, Buluğ çağı ne zaman başlar? Sizler için derledik.
Erken ergenlikte sık tüketilen asitli içecekler neye yol açıyor? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca yapılan bilimsel bir çalışmaya göre, 11-16 yaş aralığında tüketilen asitli ve gazlı içeceklerin, katkı maddeli meyve sularının ciddi tehlikeli rahatsızlıklara yol açabileceğinin kanıtlandığını belirterek, "Bu içecekleri sık tüketen erken ergenlik dönemindeki kişilerin sonraki yıllarda tedaviye dirençli agresif davranışlarda bulunmaya eğimli olabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor." dedi.
Okulda virüs var ama ev de çok sağlıklı değilUzaktan eğitim, öğrencileri koronavirüsten korurken şimdi de farklı sağlık problemleri ortaya çıktı. Uzun saatler bilgisayar ve telefon başında kalan çocuklarda göz bozuklukları, omurga sorunları, aşırı kilo alımı, asosyallik ve teknoloji bağımlılığı görülebiliyor. Uzmanlar, uzaktan eğitimde çocukların sağlıklarını korumak için ailelere büyük görev düştüğüne dikkat çekiyorlar.
Boy uzatma ameliyatı nasıl uygulanır?Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya; cerrahi tekniklerle boy kısalığı tedavisinin mümkün olduğunu belirtiyor.
Erken Ergenlik ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.