18.10.2024 - 12:12 | Son Güncellenme:
Tavuk, Türkiye'deki birçok insan tarafından severek tüketiliyor. Ancak hemen tüketilmeyecekse genellikle dondurucuda saklanıyor. Dondurucuda bekletilen tavuğun hızlı bir şekilde çözülmesi gerektiğinde ise yapılan yanlışlar ortaya çıkıyor ve bakterilerin mutfağın dört bir yanına yayılmasına neden oluyor. En sık yapılan hatalardan biri olan ‘sıcak su’ ise aslında tavukta bir zehir etkisi yaratıyor. Peki donmuş tavuk neden sıcak suyla çözünmemeli?
Dondurucudan çıkartılan donmuş tavuk, sıcak suyun içine koyularak çözülürse bakteri yuvası haline gelebiliyor. Bu nedenle tavuğun buzunu hızlı şekilde çözmek isteyenlerin soğuk su tercih etmesi öneriliyor.
Bunun yanında mutfak tezgahının üzerinde açık şekilde donmuş tavuğun çözülmesi de uzmanlar tarafından yanlış olarak değerlendiriliyor. Çünkü buz, tezgahta çözülürken bakteriler için üreme alanı oluşturabiliyor.
Öte yandan birçok insan buzdolabında bekletilerek donmuş tavuğun çözülmesini de güvenli bir yöntem olduğundan tercih ediyor. Bu yöntemde buzdolabının en alt rafına bir kağıt havlu yerleştirilir ve donmuş tavuk üzerine koyulur. Böylece donmuş tavuk çözülürken, buzdolabına tavuktan süzülen suların damlaması da engellenebilir.
Tavuk eti yıkamadan direkt pişirilmesi gereken besinler arasındadır. Tavuk etini yıkamak da tıpkı çözünmesi için sıcak su tercih etmek gibi, gıda güvenliği açısından risk teşkil eder. Pek çok kişi hijyen kaygısıyla tavuğu pişirmeden önce yıkıyor olsa da çiğ tavuğu yıkamak gıda zehirlenmesi riskini artırıyor.
İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA), tavuğu pişirmeden önce yıkamanın kampilobakter adlı bakterilerin önce ellere, sonra mutfak tezgahına, kaplara ve giysilere bulaşma riskini artırdığı uyarısında bulunuyor. Musluk altında yıkanan tavuktan etrafa sıçrayan su damlacıkları bakterilerin de mutfağın tamamına yayılmasına zemin hazırlıyor.