01.02.2017 - 11:36 | Son Güncellenme:
Sıcak bir şey yedikten sonra hemen tükürün, dilinizi dışarı çıkarıp ağzınızdan nefes alıp vermeye başlayın. Ağzınızdan nefes aldığınızda soğuk hava içeri girerek yanmayı azaltır.
Hızlı bir şekilde soğuk bir şey yiyip içmek dilinizin sıcaklık derecesini düşürecek, inflamasyonu azaltacak ve doku hasarını önleyecektir. Buz ya da bozlu dondurma emebilirsiniz. Soğuk bir içecekten küçük yudumlar alın.
2013'te yapılan bir araştırmaya göre, yanıklardan sonra oluşan hasarı azaltmak için ılık su kullanılabilir. Ilık su, mikrosirkülasyonu arttırarak dokuların ölmesini engelliyor. Ilık suya biraz da tuz atarsanız enfeksiyonu önleyecektir.1/2 çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suyla karıştırıp ağzınızda 30 saniye çalkaladıktan sonra tükürün. Diliniz iyileşene kadar günde birkaç kez uygulayabilirsiniz.
Bal, antibakteriyel özelliğiyle bakterinin hasar gören ciltte enfeksiyon oluşturmasını engelliyor; şişliği ve acıyı azaltıyor, iyileşmeyi hızlandırıyor.1 çay kaşığı balı dilinize yayın, dilinizin üzerinde mümkün olabildiğince bekletin. Gün 2-3 kez tekrarlayın.Bal 1 yaşının altındaki çocuklara verilmemelidir!
Aloe vera sadece doku hasarını yatıştırmakla kalmıyor, iyileşme sürecini hızlandırıyor, acıyı ve inflamasyonu azaltıyor.Aloe vera yaprağından elde ettiğiniz jeli dilinize sürerek yanmayı azaltabilirsiniz. Günde birkaç kez tekrarlayın.
Yoğurdun yatıştırıcı etkisi yanığın sıcaklığını alacak, acıyı azaltacak.½ bardak sade yoğurttan bir miktar ağzınıza alın, yutmadan önce bir süre bekletin. Bütün yoğurdu bitirene kadar devam edin.
Şeker yanma hissini yatıştırır. Tat alma duyusunu geliştirir.1 çay kaşığı şekeri dilinize koyup dilinizi damağınıza yaslayıp şeker eriyene kadar bekleyin.Kan şekeriniz yüksekse tavsiye edilmez!
Naneli diş macununda bulunan mentol dili uyuşturacak ve inflamasyonu azaltacak. Antibakteriyel etkisiyle enfeksiyon riskini de önleyecek.Dilinizdeki yanığa diş macununu sürüp dilinizi çıkararak macunun kurumasını bekleyin. Sonra soğuk suyla yıkayın.Duygu Bay / PembeNar