06.02.2024 - 11:27 | Son Güncellenme:
Mutfak, bakteriler için bir üreme alanıdır. Bulaşık süngeri ve lavaboda bırakılan kirli bulaşıklar mutfağın temizliği için gerçek bir tehdittir. Ancak yeni araştırmalar, mutfakta mikropların en çok bulaştığı noktanın o kadar da belirgin olmadığını ortaya çıkardı.
ABD Tarım Bakanlığı tarafından Gıda Koruma Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, baharat kavanozlarının yemek hazırlığı sırasında çapraz kontaminasyon riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Özellikle et ürünleri pişirirken elimizin sıkça gittiği baharat kavanozları üzerinde bakteri biriktirmeye çok müsait. Uzmanlar tarafından yapılan çalışmada, baharat kavanozlarının yemek hazırlama sırasında çapraz bulaşma açısından önemli bir risk oluşturduğu gözlemlendi.
Ellerinize çiğ et bulaşmışken dokunduğunuz alanların hem de ellerinizin temizliğini yapmanız çok önemli. Araştırmanın başyazarı Profesör Donald Schaffner, insanların yemek hazırlama sırasında veya sonrasında baharatlıkları tutarken, kesme tahtası, çöp tenekesi kapakları ve buzdolabı kulpları gibi daha belirgin yüzeylerin yanı sıra çapraz kontaminasyon potansiyelinin farkında olmaları gerektiğini tavsiye etti.
Elbette bu çalışma, baharat kavanozlarınızı atmanız gerektiği anlamına gelmiyor. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), çapraz bulaşmayı ve gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için 4 aşamalı bir önlem stratejisi tavsiye etti.
4 aşamalı öneriler ise şu şekilde: Ellerinizi ve yüzeyleri temizleyin, çiğ gıdaları diğer gıdalardan ayırın, malzemeleri uygun sıcaklıkta pişirin ve gıdaları buzdolabında saklayın.
Bu adımları takip etmek, yemek hazırlığı sırasında veya sonrasında baharat kaplarını tutarken çapraz bulaşma potansiyeline dikkat etmek, mutfağınızın güvenli ve hijyenik kalmasına yardımcı olabilir.