Çay tüketiminin Türk toplumu için çok değerli bir yere sahip olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sübet Özerdem, çayın nasıl tüketilmesi gerektiğiyle ilgili uyarılarda bulundu.
Çayın şekerli yada şekersiz içilmesiyle ilgili konuşan Özerdem, “Çayın vücuda faydaları ve zararları var ancak şekerli çay içmenin zararları çok fazla.
Şeker kendi başına kalori içeriği yüksek olduğu için çayla beraber çok yüksek miktarda alındığında belli hastalıkların riskini artırıyor. Çayın günde 3-4 fincandan daha fazla içilmemesi gerekiyor” diye konuştu.
Çayı şekerli içmeyi tercih edenlere uyarılarda bulunan Uzm.Dr. Özerdem, “Şekerli çay diş yapısının bozulmasına neden oluyor ve orada enfeksiyonların kolayca yerleşmesine sebep oluyor.
Çok tiryaki olan bir çay içicisinin günde en az 10-15 bardak çay içtiğini farz edip ortalama 1 küp şekerin de 22 kalori olduğunu düşünürsek bir çay içicisi sadece şekerle günlük bazal metabolizmasının 4’te 1’ini karşılamış oluyor.
Bu birikim dolayısıyla vücutta ciddi hastalıklara meyil oluşuyor. İnsülin direnci, şekere yatkınlık gelişiyor. Bununla birlikte diyabet riskiyle beraber kalp-damar hastalıkları beraberinde geliyor” dedi.
Çayın insan vücudu için faydalı bir içecek olduğunu hatırlatan Özerdem, “Çay bir antioksidan. Bu özelliği sayesinde özellikle kalp damar hastalıklarının azaltılmasında, kolesterol, trigliserid düşmesinde etkili. Damar hastalıkları ve inmenin oluşmasına da engel oluyor.
'Çay içmek kansızlığa sebep olur' diye bir algı var. Çayın içerisinde tanin maddesinin demir emilimini engellendiği biliniyor.
Özellikle çayı yemeklerle, yemekten hemen önce ya da sonra tüketirsek ve bu oran artarsa demir eksikliği meyili de oluşturabilir” ifadelerini kullandı.
Doğru çay tüketimi hakkında açıklamalarda bulunan Özerdem, sözlerine şöyle devam etti:
“Çok uzun süre demlenmiş çay içilmemeli. Çay çok sıcak da içilmemeli ve mümkünse 70 derecenin altında içilmeli ki gırtlakta tahrişlere ve tümörlere sebep olmasın.
Çay şekerle birlikte içilmemeli çünkü içindeki şeker hem diş hastalıklarına hem de metabolizma hastalıklarına meyili artırıyor.
Çay demir eksikliği yapabildiğinden ve özellikle bitkisel demirin emilimini bozduğundan yemekten önce, hemen sonra ve beraber içilmemeli.”