22.04.2024 - 13:46 | Son Güncellenme:
Canan Karatay, “Omega-3 yağları büyümemize, ürememize ve yaşamamıza yardımcı olurlar” diyerek omega-3 içeren besinlerin ne kadar önemli olduğunu her fırsatta vurguluyor.
Canan Karatay’a göre omega-3 içeren besinler arasında ise keten tohumu, semizotu, kabak ve ayçiçeği çekirdekleri var.
Demir, manganez, magnezyum, selenyum, fosfor, kalsiyum ve potasyum da semizotunun içerdiği mineraller arasında. Yüksek miktarda omega-3 asitleri içeren semizotunda, antioksidan etki gösteren melatonin de diğer sebzelere göre 20 kat daha fazla. Folik asit miktarı yüksek olduğu için hamilelerin tüketmesi önerilen besinler arasındadır.
Semizotu, yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığına son derece faydalıdır. Lif, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını destekler ve kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olur. Göz sağlığına faydalı olan semizotu, A vitamini gibi önemli bir vitamini içerisinde barındırır.
Semizotu, damarları rahatlatırken kanın temizlenmesine de yardımcı oluyor. İçeriğindeki vitamin ve demir gibi minerallerin de etkisiyle semizotu, kansızlığa da iyi geliyor.
Semizotu kalorisi düşük olduğu için kilo aldırmıyor ve doygunluk hissi veriyor. Lifli bir sebze olan semizotu, sağlıklı beslenme listelerinde vazgeçilmez bir ürün.
Semizotu, mevsiminde taze olarak ve temizlenmiş şekilde yenirse çok daha faydalı oluyor. Yeşil yapraklılar taze formlarıyla vitamin ve mineral değerlerini koruduğundan semizotu ile salata yaparak tüketebilirsiniz. Semizotu ile zeytinyağlı veya etli yemek yapılarak tüketilmesi de son derece sık tercih edilen tariflerden.
Yoğurtla birlikte tüketilmesi durumunda müthiş faydaları ortaya çıkan semizotu en faydalı yeşil yapraklılardan biri. Uzmanlara göre günde bir tabak yoğurtlu semizotu tüketmek uzun süre hem tok kalmayı sağlıyor hem de vücudun enerjisini yüksek tutuyor.