09.11.2024 - 16:06 | Son Güncellenme:
Kışlık yiyecekleri hazırlarken kullandığımız kavanozlar ve kavanoz kapakları zamanla lekelenmeye ve koku çekmeye başlayabilir. Eğer konserve yapmak için sakladığınız kavanozları tekrar kullanmak istiyorsanız, güçlü bir temizlik aşamasından geçirmeniz gerekir. Doğru tekniklere dikkat ettiğinizde ise ne koku kalıyor ne de yemek artığı. İşte kavanoz temizliğinde yapılması gerekenler.
Kaynar suda temizlik, evde yapılacak en güvenilir temizliklerden biridir. Bu yöntemde, kavanozlar doğrudan kaynar suya batırılarak temizlenir. İlk olarak kavanozları ve kapaklarını temizlemeniz gerekiyor. Yani, tozdan ve kirden arındırmak için önce normal bir yıkama yapın.
Arından geniş bir tencereye kavanozları yerleştirin ve üzerlerini tamamen kapatacak kadar su ekleyin. Tamamen suya batmayan alanlarda bakteriler kalabilir. Bu nedenle tamamının suya gömülü olması gerekiyor. Sonrasında tencereyi ocağa alın ve suyu yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Kavanozları yaklaşık 15-20 dakika boyunca kaynatın.
Kavanoz kapaklarını temizlemek için aynı işlemi küçük bir tencerede yalnızca kapaklar için gerçekleştirebilirsiniz. Ancak 10 dakika boyunca tutmanız yeterli olacaktır. Böylece kapakların plastik veya lastik contalarına zarar vermeden sterilize olmasını sağlayabilirsiniz.
Deneyebileceğiniz bir başka yöntem ise fırında temizlemedir. Kulağa ilginç gelse de kavanozları fırında steril bir hale getirmek mümkün. İlk olarak fırını 120-130°C sıcaklığa ayarlayın. Tamamen ısındıktan sonra kavanozları koymalısınız. Ani ısı değişimi cam kavanozların çatlamasına neden olabilir.
Kavanozları yıkayıp fazla suyunu alarak fırın tepsisine dizin. Ancak kapakları koymamakta fayda var. Kapak kenarları fırının yüksek ısısına dayanamayabilir. Kavanozları fırının içine yerleştirip yaklaşık 15-20 dakika boyunca ısıtabilirsiniz. Bu yöntem, suyla temas olmadan yapılır. Özellikle kuru ürünlerin saklanacağı kavanozlar için verimli olacaktır.
Bu yöntem, en pratik çözüm yolları arasında yer alır. Ancak bulaşık makinesine attığınız kavanozlar çok kirliyse, bakterilerden tamamen arınmayabilir. Bu nedenle kısa süreli saklamalar için tercih etmeniz daha sağlıklıdır. Bulaşık makinesine kavanozları ve kapakları yerleştirip deterjan koymadan yıkayabilirsiniz. En yüksek sıcaklık programı, kavanozdaki mikropların büyük bir kısmını öldürür.
Mikrodalga fırın, sadece cam kavanozları sterilize etmek için kullanılabilen hızlı alternatiflerden biridir. Ancak kavanoz kapaklarını elde yıkamalısınız. Cam kavanozları leke, kir ve koku gibi sorunlardan arındırmak için mikrodalgaya atabilirsiniz. Öncelikle kavanozun içine bir miktar su ekleyin. Mikrodalgayı yüksek ayara getirin ve kavanozu 2 dakika boyunca ısıtın. Su kaynamaya başladığında çıkarabilirsiniz. Böylece tertemiz olacaklar.