Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekik, antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisiyle damar sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor. Kekiğin buna ek olarak kolesterol düşürücü etkisi de var.
Safranla özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Antioksidan özelliği olan safran damar yapısını koruyor ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltıyor. Bunların yanı sıra kolesterolü düşürücü etkisi de mevcut.Kişniş: Et yemeklerini lezzetlendirebileceğiniz kişniş oldukça faydalı bir baharat. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelmesinin dışında kan kolesterol seviyelerini de düşürüyor ve hipertansiyon kontrolüne katkıda bulunuyor.
Önemli bir antioksidan olan kuru sarımsak soframızın vazgeçilmez baharatlarından. Sarımsak tozu yemeklere lezzet katmasının yanı sıra kan basıncının kontrolünde de yarar sağlıyor.Zerde: Zencefil gibi antioksidan ve iltihap azaltan etkiye sahip olan zerdeyle özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren bu baharat damar duvarlarını koruyarak yüksek tansiyon kontrolüne de yardımcı oluyor.
Tarçın ülkemizde daha çok tatlılarda kullanılsa da, Uzak Doğu mutfağına ilgi duyanların yemeklerde vazgeçemedikleri bir baharat. Tarçının aynı zamanda kolesterol ve kan şekerini düşürücü etkisi de var. Günlük 1 çay kaşığı tüketildiğinde kalp damar sağlığına da katkıda bulunuyor.
Sebze yemekleri ve fırınlanmış balık yemeklerini tatlandırıyor. Vücudun direncini arttıran zencefilin antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisi var. Zencefil damar duvarları üzerinde olumlu etki yaparak tansiyonun kontrolünü de kolaylaştırıyor.Nane: Hem et, hem sebze yemeklerini tatlandıran nane antioksidan etkisiyle damarları koruyor. Kalp ritminin ve kan basıncının düzenlenmesinde faydalı oluyor. Bunların yanı sıra stres giderici ve vücuda rahatlık verici etkisi de var.Karabiber: Çorbaların vazgeçilmezi olan karabiberde de antioksidan ve iltihap azaltıcı etki mevcut. Karabiber ayrıca yağ hücrelerinin yıkımını arttırarak kilo vermeyi de kolaylaştırıyor.