18.07.2024 - 14:33 | Son Güncellenme:
Şeftali, tüylü turuncu veya kırmızı dış kabuğu ve sulu etiyle bilinen bir meyvedir. Tüm çekirdekli meyveler gibi şeftaliler de ağaçlarda yetişir ve Prunus cinsinin üyeleridir. Şeftalilerin kendilerine özgü farklı türleri vardır. Bu tür içinde, sarı şeftali, beyaz şeftali, donut şeftali ve nektarinler de dahil olmak üzere çok sayıda farklı şeftali çeşidi vardır.
Nektarin, şeftalinin bir çeşididir! Nektarinler, pürüzsüz, neredeyse parlak kırmızı-turuncu bir kabuğa sahiptir.
Nektarin gerçekten de pürüzsüz kabuklu bir şeftalidir. Şeftalinin doğal olarak oluşan bir çeşididir ve şeftalilerin kökeni olan Çin'de binlerce yıl önce yetiştirildiğine inanılmaktadır.
Nektarinler genellikle beyaz ve sarı çeşitlerde gelir ve çekinik bir gen nedeniyle pürüzsüzdür. Nektarinler şeftalilerle aynı ağaçlarda yetişir.
Şeftali ve nektarinler, her ikisi de güneşli, ılıman meyve bahçelerinde kendi ağaçlarında yetişir. Botanik olarak, birbirlerine neredeyse özdeştirler ve yalnızca tek bir genle farklılık gösterirler.
Bazı insanlar nektarinlerin şeftalilerden daha tatlı ve sulu olduğuna inanır, ancak tat ve kıvam tamamen meyvenin kendisine ve olgunluğuna bağlıdır. Bazıları, şeftalinin tüylü dokusunu sevmediği için nektarin tercih eder.
Şeftali ve nektarinler çiğ olarak yenebilir, ancak ekstra bir lezzet derinliği istiyorsanız bu iki meyvenin kızarmışı da çok güzel olur.