05.12.2024 - 10:28 | Son Güncellenme:
Bal kabağından yapılan pek çok ürün olsa da en sevileni ve bilineni fırında kabak tatlısıdır. Ancak bal kabağı sofralardaki yerini tek bir tatlıyla da almıyor. Lokumu ya da marmelatı da yapılan kabağın baklava yufkasıyla buluşması ise tadına doyulmaz bir tatlıyı sofralara taşıyor. Peki bu tatlı nasıl yapılıyor?
12 adet baklava yufkası, 2 su bardağı su, 2-3 yemek kaşığı tahin, 2-3 yemek kaşığı bal, ceviz, eritilmiş tereyağı bu tatlıyı yapmak için gereken malzemelerdendir.
Bal kabaklarının kabuklarını soyup, rastgele doğrayın ve tencereye yerleştirin. Üzerine su ekleyip, bal kabakları yumuşayana kadar pişirmelisiniz. Pişen bal kabaklarını bir çatalla ezerek püre haline getirerek devam edin. Sonra bu karışıma bal, tahin ve ceviz ilave edip iyice karıştırma vakti!
Her bir baklava yufkasının 3 katını alın ve üzerine ve aralarına eritilmiş tereyağı sürün. Yufkanın uç kısmına hazırladığınız bal kabağı karışımından bolca koyup, yufkayı sıkıca sarmalısınız. Elde ettiğiniz bal kabağı rulolarını 4 ila 5 eşit parçaya kesip, altını yağladığınız borcama ya da tepsiye dizmelisiniz.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, çıtır bir kıvama gelene kadar pişirmelisiniz. Fırından çıkan çıtır bal kabağı tatlısını oda sıcaklığında soğumasını bekleyin ve üzerine pudra şekeri serperek, tatlıyı servis edin. Tatlınız hazır, afiyet olsun.
Bir porsiyon çıtır bal kabağı tatlısı kaç kaloridir diye merak edecek olursanız kalorisi biraz yüksek gelebilir. Fit bit tatlı olmamasına rağmen çok sevilen ve kabağı bambaşka bir şekilde sofralara taşıyan tarif, bir porsiyonu 250 kalori olan çıtır bal kabağı tatlısını sizinle buluşturuyor.