28.05.2024 - 17:22 | Son Güncellenme:
Baharatları saklamak için kullanılan cam kavanozlar daha düzenli ve temiz görünebilir. Ancak baharatları uzun süre saklamak tat ve koku kaybına yol açar. Baharatların renk değiştirdiğini fark ediyorsanız hemen çöpe atın.
Sakladığınız baharatların yıllarca dayanıklı olduğu düşünülse de çoğu baharatın raf ömrü 2-3 yıldır. Baharatların renginin değiştiğini ve daha çok kokmaya başladığını fark ederseniz atmanın zamanı gelmiş demektir.
Uzmanlar, baharat veya farklı besinler için şeffaf kap kullanılmaması gerektiğini vurguluyor. Bunun için hava geçirmez, opak veya seramik kaplar öneriliyor. Baharatların tazeliğini koruyabilmesi için dışarıdan ısı almaması gerekiyor. Lezzetini koruması için bunlara dikkat edilmeli.
Baharatlarınızı saklamak için özel olarak tasarlanan poşetlerden yardım alabilirsiniz. Poşetler, ürünlerin daha uzun ömürlü olmasını, oksidasyondan korunmasını sağlar. Ayrıca baharatlığınız fırın ve bulaşık makinesi gibi ısı kaynaklarına yakın yerlerde olmamalı.
Cam kavanoz kullanımı güvenilir olsa da güneş ışığına maruz bırakmayan seramik kavanozlar çok daha faydalıdır. Sıklıkla yapılan hatalardan biri, aslında baharatların ömrünü azaltıyor.
Pişirdiğiniz yemeklere baharat eklemek için kavanozu doğrudan yemeğin üzerine dökmemelisiniz. Ocağın üzerindeki sıcak hava baharata temas ederek tazeliğini kaybetmesine neden olur. Bu durum, tat kaybı ve diğer sorunlara neden olabilir.
Eğer baharatlarınızı kendiniz hazırlıyorsanız, taze ot ve baharatları derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Özellikle biberiye, kekik gibi baharatları taze haliyle tüketmeyi seviyorsanız kullanım süresini uzatmak için buz küplerine dizip zeytinyağı dökebilirsiniz. Bu şekilde dondurduğunuzda taze kalacaktır.