Kefir; içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak sağlığının korunmasında önemli etkiye sahiptir.
Dost bakteriler açısından zengin olan yoğurt, içerdiği canlı mikroorganizmalar (probiyotikler) sayesinde sindirim sistemini düzenler, kabızlık, ishal ve bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı koruyucu etki yapar. Bu nedenle günde 1-2 kase ev yoğurdu tüketin.
Süt, laktoz intoleransı olmayan kişilerde bağırsaklar için yararlıdır. Ancak süt soğuk içilmemeli, ılık veya ısıtarak içilmelidir.
Sütü içemeyenlerde badem sütü veya soya sütü, başka bir alternatif olabilir.
Hindistan cevizi, içerdiği orta zincirli yağ asitleri sayesinde sindirimi kolaylaştırıcı bir etki sağlar.
Elma, muz ve ıspanak da bağırsakta lif oluşturarak normal bağırsak hareketlerini sağlar. Muz eğer çok sık tüketilirse, kabızlık yapabilir.
Her gün 10-12 adet çiğ badem tüketmek bağırsak sağlığı için yararlıdır.
Taze bademin içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkiler yaptığı ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca artırılmasını sağladığı biliniyor.