14.01.2021 - 12:06 | Son Güncellenme:
DHA
Besin mayasının tadının tuzlu olduğunu ve peynire benzediğini söyleyen Uzman Diyetisyen Eda Balcı "Tadı net bir şekilde tanımlanamayan ve 'umami' olarak isimlendirilen grupta bulunuyor.
Toz halinde ve granül şeklinde satılıyor. Besin mayası zengin vitamin, mineral, aminoasit ve antioksidan kaynağıdır.
Her çeşit beslenme tarzına sahip insanlar tarafından tercih edilebilir ve kullanılabilir.
Özellikle B vitamini ve ‘esansiyel aminoasit’ denilen dışarıdan almak zorunda olduğumuz aminoasitleri içermektedir” diye konuştu.
Besin mayasının B vitaminlerinden özellikle B6 ve B12’den zengin olduğunu belirten Balcı, "B12 vitamini yoğun şekilde hayvansal kaynaklarda bulunduğundan bu kaynakları tüketmeyen veganlar, alınması gereken bu vitaminlerden yoksun kalırlar ve bu eksiklik sonucunda kan hücrelerinin oluşumunda azalma, sinir sistemi rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunları görülebilir.
Bu etkilerin görülmemesi için besin mayası özellikle veganlar tarafından tüketilebilecek etkili bir gıda ürünüdür” ifadelerini kullandı.
Balcı, içeriğindeki güçlü antioksidanlar sayesinde ağır metallerin ve serbest radikallerin sebep olduğu hasarlara karşı vücudu koruduğunu ve toksinlerden uzaklaştırdığını dile getirerek besin mayasının antioksidan özelliğine dikkat çekti.
Balcı, “Ayrıca besin mayası içeriğinde bir tür karbonhidrat olan beta glukan bulundurur.
Beta glukan ile ilgili yapılan çalışmalarda kalp sağlığını koruma, kan şekerini düzenleme, kolestrol seviyelerini düşürme ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağladığı bildirilmiştir” dedi.