Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi ve Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey,aşurenin buğday, kuru fasulye ve nohuttan kuruyemişlerine, meyvelerdenbaharatlarına dek pek çok malzemesiyle tek başına dengeli bir öğün olmayı başardığını vurguluyor.Hem lezzetli bir tatlı tüketmek hem de faydalı bir şeyler yemek isteyenlerin, yüksek besin değeriyle aşureyi ilk sıraya koymalarını öneren Müge Güzey, buna karşın diyet yapanların ve diyabet gibi kronik hastalığı olanlarıntükettikleri miktara dikkat etmeleri gerektiğini belirterek “Aşure besleyici olsa da porsiyonu başına 350-400 kalori içeren yüksek enerjili bir tatlıdır.Bir kase aşure 3 dilim ekmek, 1 köfte ve 1 meyvenin toplamına eşdeğerdir.Aşure hazırlanırken rafine şeker yerine tarçın,incir, kayısı, kuru üzümgibi kuru meyvelerinmiktarını artırarak meyvelerin şekerinden faydalanmak diyet yapanlar ve diyabet hastaları için uygundur” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey aşurenin 7 faydasını bakın nasıl anlattı.
Aşureye konan tüm besinler bitkisel kaynaklı olduğu içindoymuş yağ oranı çok düşüktür ve kolesterol içermez. Aşureye konan; nohut, kurufasulye gibi kurubaklagiller çözünür posa ile ceviz omega 3 yağ asitleriyle kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olur, fındık çoklu doymamış yağ asitleri ve E vitaminiyle kalp-damar sağlığını koruyucu etki gösterir. • Bağışıklığı kuvvetlendiriyorNeredeyse tüm bitkisel besin gruplarını içeren aşure vitamin, mineral yoğunluğu ve antioksidan kapasitesi yüksek bir tatlı. Meyvelerden antioksidan etki gösteren A C, E vitaminlerini, buğday ve yarma gibi tahıllardan B grubu vitaminleri ve çinko,demir gibi mineralleri, yağlı tohumlardan ise E vitamini ve antiinflamatuar etki gösteren omega3 yağ asitlerini içeriyor.
Büyüme gelişme çağında olan çocukların yeni doku yapımı için enerjiye ve mikro-makro besin ögelerine ( vitamin-mineral) ihtiyaçları artmaktadır. Aşure hem yüksek enerjisiyle hem de vitamin-mineral yoğunluğu ve çeşitliliğiyle çocuklarda zeka gelişimi için gerekli besinleri sağlamanın yanı sıra büyüme ve gelişmeye destek olabilecek tatlıların başında gelmektedir.
Emziren annelerin emzirme nedeniyle enerji ihtiyaçları artmaktadır. Dengeli beslenmeleri ise süt kalitesini sağlamaktadır. Aşure hem yüksek enerjisiyle hem de vitamin-mineral dengesiyle emziren annelere süt artırmada yardımcı olacak bir tatlıdır.
Buğday yarma gibi tahıllar ve ceviz, fındık, Antep fıstığı gibi yağlı tohumlar, kuru incir posa açısından zengin besinlerdir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey “Aşure içerdiğiçözünmez posa ile bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlıktan korunmayı sağlamakta ve bağırsak, rektum gibi kanserlere yakalanma riskini düşürmektedir” diyor.
B grubu vitaminleri yeterli düzeyde almak ve omega 3 yağ asitlerinden yararlanmak negatif ruh hali ve depresyon riskini azaltan etkenlerdir. B grubu vitaminlerinin birçoğunu içerdiği kuru baklagiller, buğday ve kuruyemişlerle sağlayan aşure pozitif ruh halinede katkı sağlıyor. • Vejetaryen dostuVejetaryenlerin en büyük sıkıntılarından biri besinlerle yeterli proteini karşılayamamaktır. Aşure nohut, kuru fasulye gibi kurubaklagillerle ve fındık,ceviz,fıstık gibi yağlı tohumlarla tamamıyla bitkisel kaynaklı proteinleri içeriyor. Vejetaryenlerin rahatlıkla protein ihtiyaçlarına destek olarak tüketebileceği bir tatlı olarak kabul ediliyor.