24.05.2024 - 15:50 | Son Güncellenme:
Sade yağ olarak adlandırılan ghee, diğer yağlardan daha üstün niteliklere sahiptir. Altın sarısı rengi ve kendine özgü lezzeti bulunuyor. Bu yağ, mideyi rahatlatıyor ve reflü sorunu yaşayanlar için bir koruyucu görevi üstleniyor.
Mide sorunlarının nedenlerinden bazıları laktoz hassasiyetleridir. Laktoz, süt ürünlerinde bulunan ve vücudumuzda laktaz enzimi tarafından parçalanan şekerdir. Pek çok insanın yaşlandıkça laktoz intoleransı yaşaması normaldir.
Tereyağının berraklaştırılması, laktoz içeriğinin azaltılmasına yardımcı olur. Bu da laktoz hassasiyeti olanlar için sindiriminin çok daha kolay bir hale geleceğini gösterir.
Ghee yağı içerdiği yağ asitleri sayesinde bağırsakları besler ve sindirimi kolaylaştırır. Yağ asitleri, hızlı bir şekilde enerjiye dönüşerek sindirim sisteminin yükünü azaltır. İçerisindeki butirik asit, bağırsak duvarını güçlendirir ve iltihaplanmayı önler.
Ghee, mide asidini düzenleyerek mide yanması ve ülser gibi rahatsızlıkları da hafifletebilir. Laktoz veya kazein içermediği için hassas mideye sahip olanlar tarafından da rahatça tüketilebilir.
Ghee yağı midenizi bazı gıdaları parçalayan asitlerinden koruyan mide astarındaki sağlıklı kaplamayı da korur. Böylece tükettiğiniz besinlerden sonra mide ağrısı, yanması veya şişkinlik gibi sorunlar ortadan kalkar.
Günlük beslenmemizde daha fazla dahil etmemiz gereken yağlardan biri omega-3 yağ asididir. Yapılan araştırmalar sonucunda ghee yağının içerisinde bolca omega-3 asidi olduğu söyleniyor. Bu yağ, vücudu korumak ve daha sağlıklı hale getirmek için gereklidir.
İçerisinde D, E, K, A vitaminleri bulunan ghee, vücudun düzgün çalışması için gerekli olan birçok şeyi sağlayabilir. Siz de evinizde doğal bir şekilde ghee yağı elde edebilirsiniz. Kemik, beyin, kalp, bağışıklık ve endokrin sistemlerinin sağlıklı gelişiminde hayati rol oynar.
Hem lezzetli hem de sağlıklı gıdalardan olan ghee yağı, harika bir antiinflamatuar besindir. Toksik ve zararlı maddelerin vücudunuzdan atılmasında büyük rol oynar. Ayrıca sağlıklı insülin düzeylerini ve safra kesesi fonksiyonunu destekler