15.09.2024 - 14:51 | Son Güncellenme:
Özellikle küçük balıklarda tercih ettiğimiz kızartma yönteminde, yüksek ısıya maruz kalması nedeniyle protein içeriği azalıyor. Ağırlığının yarısı kadar yağ çeken balıkların kalori miktarı ise artıyor. Balığın besin değerinin düşmemesi için ızgara, fırınlama veya buharda pişirme gibi daha sağlıklı teknikleri tercih edebilirsiniz. Balığı fazla pişirmeden, hafif sulu kalacak şekilde pişirmeye özen gösterebilirsiniz.
Hamsi ve istavrit gibi küçük balıkların, sağlığa olumlu etkilerini arttırmak için kılçıklarıyla tüketmekte fayda var. Kılçıkta bulunan yüksek oranda kalsiyum ve fosfat içeriği özellikle kemik sağlığını koruyarak osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca eklem ağrılarına da iyi gelir.
C vitamini balıkta en az bulunan vitamindir. Bu nedenle, uzmanlara göre balık bol limonla tüketilmeli ve omega-3 kalp-damar sağlığını korumak ve vücut direncini arttırmak için vücutta üretilmeyen, mutlaka dışarıdan almamız gereken önemli yağ asidi bu şekilde alınmalı. Limonda bulunan C vitamini ve antioksidanlar omega-3’ün vücutta kullanımını arttırıyor, balığın üzerine limon sıkarak hem lezzetini hem de sağlığa olumlu etkilerini arttırabilirsiniz.
Balığın vazgeçilmezi soğan ve sarımsağın içeriklerinde bulunan kuersetin gibi antioksidanlar bağışıklık sistemimizin daha güçlü olmasını sağlar. Yapılan klinik çalışmalarda balığın içerdiği omega 3 yağ asitlerinin kan basıncı ve kandaki yağların düzeylerini düşürerek, insülin direncini azaltabildiği gösterildi. Özellikle yüksek kan şekeri seviyesine sahipsiniz balığın yanında tüketeceğiniz soğanla daha dengeli kan şekeri seviyesi elde etmek mümkün.
Balığın yanına çok yakışan yeşil salatayı sağlık için de asla ihmal etmemelisiniz. Marul, göbek ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzelerin üzerine limon sıktığınızda C vitamini miktarı yükseltebilirsiniz. Bu sayede balıkta bulunan omega-3’ün emilimini arttırmış olursunuz.
Balıktan olabildiğince çok faydalanmak için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, balığın taze olmasıdır. Balığın gözleri parlak, solungaçları kırmızı-pembe ve derisi ise gergin olmalı. Balık kötü kokmamalı ve pulları ellerinizi sürdüğünüzde hemen dökülmemelidir. Ayrıca üzerine bastırdığınızda balık çöküyorsa bayatlamış demektir. Taze balıkların pullarını ve içini temizlendikten sonra uygun bir kapta, buzdolabında 1 ila 2 gün, derin dondurucuda ise 3 ila 6 aydan fazla saklanabilir. Satın aldığınız veya buzdolabından çıkardığınız balıkları, oda sıcaklığında 2 saatten fazla bekletmeden tüketmelisiniz.