07.11.2024 - 11:31 | Son Güncellenme:
Avustralya'daki Bond Üniversitesi'nden araştırmacılar, toplamda 2 bin 485 katılımcının yer aldığı 29 klinik deneyi analiz ederek, ne yediğinizden ziyade ne zaman yediğinizi değiştirmenin daha iyi olup olmadığını araştırdı.
Bazı araştırmalar aralıklı oruç yöntemin kilo kaybı, Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı riskinin azalması, inflamasyonun azalması ve bağışıklık sisteminin iyileşmesiyle bağlantılı olduğunu ortaya koymuştu.
Ancak bu yıl yapılan büyük bir araştırma, günde sekiz saatten az yemek yiyenlerin, 12 ila 16 saatlik bir aralıkta yemek yiyenlere kıyasla kalp ve damar hastalıklarından ölme olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.
JAMA Network Open dergisinde yayımlanan yeni incelemede, günde sekiz saat veya daha az yeme aralığına sadık kalmanın en fazla kilo kaybını sağladığı bildirildi. Bond araştırmacıları ayrıca, aralıklı oruç yapan ve vücut kitle indeksi (VKİ) yüksek olan katılımcıların, VKİ'si düşük olanlara göre daha fazla kilo verdiğini tespit etti.
Diyetisyen Stephanie Schiff, The Post'a "Yıllarca zaman kısıtlamalı beslenmeye karşı ayak diredim çünkü biraz moda olduğunu düşündüm ve pek güvenmiyordum. Ancak yıllar geçtikçe ve daha fazla çalışma okudukça, bunu kesinlikle tavsiye ediyorum" dedi. Aralıklı oruç yapsanız da yapmasanız da Schiff akşam 18.00'den veya 19.00'dan sonra yemek yememenizi öneriyor.
Schiff, "Yemek yerken kortizol seviyeleriniz artıyor. Saat 19.00'da yemeyi bırakırsanız, yemeğinizi sindirmek için zamanınız olur, metabolizmanız yavaşlamaya başlar ve birkaç saat sonra uyumaya hazır olduğunuzda, melatonininiz yükselip uykuya dalmanıza yardımcı olmak için zaman bulur" hatırlamasında bulundu.
Daha erken bir akşam yemeği mümkün değilse, gün ortasında daha ağır bir öğün tüketmeye çalışmanız ve gün sonuna doğru yemeyi azaltmanız gerektiğini söyledi. Son olarak büyük öğünlerinizi yedikten birkaç saat sonra bile küçük ve sağlıklı atıştırmalıklar yapabileceğinizin altını çizdi.