30.03.2025 - 12:06 | Son Güncellenme:
Burma tatlısı, incecik yufkalarla sarılan ve bol şerbetiyle damakları şenlendiren geleneksel bir Türk tatlısıdır. Tatlının çıtır ve şerbetini tam kıvamında olması için yufkanın inceliğinden tereyağı ya da sade yağ kullanmaya, şerbetin sıcaklık ayarına kadar birçok püf noktasına dikkat edilmelidir. Bu detaylara dikkat ederek siz de mükemmel burma yapabilirsiniz.
Burma tatlısının çıtırlığını sağlayan en önemli unsur yufkanın ince açılmasıdır. Evde yapıyorsanız yufkaları olabildiğince ince açmaya özen gösterin ya da hazır yufkalar içinden ‘baklavalık’ olanlar seçin. Hamuru açmadan önce en az 30 dakika dinlendirmenizi öneririz. Bu işlem hamurun elastikiyetini artıracak ve açılmasını kolaylaştıracaktır.
Burma tatlısının içine ceviz, fındık veya antep fıstığı koyabilirsiniz. İri çekilmiş ve taze kuruyemişler tercih edilmesi önemlidir. Acılaşmış yemişler tatlınızı da bozabilir. İç harcı yeterli miktarda koymalısınız. Yani elinizi korkak alıştırmayın. Ancak aşırıya kaçmanın yufkaların düzgün şekilde sarılmasını zorlaştırabileceğini unutmayın.
Tatlıyı sararken yufkaları düzgün bir şekilde burmak ve sıkı sarmak önemli. Bu işlem tatlının hem çıtır hem de estetik olmasını sağlar. Ayrıca içi de dağılmamış olur. Burma işlemini yaparken yufkaları oklavaya sarıp iki uçtan büzerek klasik burma şeklini vermek işinizi kolaylaştırabilir.
Burma tatlısını fırına vermeden önce üzerine eritilmiş tereyağı veya sade yağ dökün. Tatlılar için bu iki yağdan başkasını kullanmak büyük bir hata olacaktır. Yağın fazla kızgın olmaması da bu noktada önemlidir. Bu, zaten sıcak olan tatlınızın yanmasına neden olabilir. Tatlıyı fırına verdiğinizde her tarafının eşit şekilde pişmesi için tepsiyi ara ara döndürmek sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Altın sarısı rengini aldığında, tatlı fırından çıkarmaya hazır.
Şerbet, tatlının lezzetini belirleyen en temel unsurdur. Bu nedenle şerbeti hazırlarken su, şeker ve birkaç damla limon suyunu kaynatmalısınız. Orta kıvamda bir şerbet elde etmek tatlınız için en iyisi olacaktır. Tatlının çıtırlığını korumak için de şerbet ve tatlının sıcaklıklarını göz önünde bulundurun. Sıcak tatlıya soğuk şerbet ya da soğuk tatlıya sıcak şerbet dökmelisiniz. Bu yöntem tatlının hamurlaşmasını önler ve daha çıtır olmasını sağlar.
Tatlının şerbeti çekmesi için en az 1 ila 2 saat dinlendirmeyi ihmal etmeyin. Tatlıyı hava almayan bir kapta saklayarak çıtırlığını daha uzun süre koruyabileceğinizi aklınızda bulundurun.