07.11.2023 - 12:05 | Son Güncellenme:
Kereviz ve kereviz sapı bazı bünyeler için alerjik olabiliyor. Özellikle polen alerjisi olan kişilerin kerevizi çiğ olarak tüketmesi alerjiye sebep olabilir. Kurdeşen, şişme, egzama ve deri döküntüsü de kereviz alerjisinin belirtileri arasındadır. Bu belirtilerden bir ya da birden fazlasını yaşayabilirsiniz. Kereviz alerjisinin, alerjik şoka neden olabilen belirtileri de olabiliyor. Anafilaksi yani alerjik şok çok ciddi bir durum olduğundan acil müdahale edilmesi gerekir.
Kerevizin genel faydaları arasında ödem atılmasına yardımcı olması ve idrar söktürücü özelliği bulunuyor. Kolesterolü düşüren ve lif açısından zengin olan sebze, kabızlığa karşı da faydalıdır sindirime yardımcı olur, mide asidini dengeler.
Potasyum açısından zengin olan kereviz fazla tüketildiğinde kanda potasyum miktarının aşırı derecede artışı olan “hiperkalemi”ye neden olabiliyor. Kereviz merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olduğundan, anestezi kullanılacak herhangi bir cerrahi müdahaleden en az 2 hafta önce tüketilmesi bırakılmalıdır. Ayrıca böbrek hastalığı veya hamilelik sırasında tüketilmeden önce hekime danışılmalıdır. Kerevizin vücuttan su atma özelliği olduğundan ishal sorunu olanların kereviz tüketmemesi gerekir.
Uzmanlar karaciğerin yükünü azaltmak için doğal besinlerin tercih edilmesi konusunda sıklıkla uyarılarda bulunuyor. Mümkün olduğunca katkı maddelerinden uzak durulmalı özellikle enginar ve kereviz gibi karaciğer dostu besinlere beslenmede yer verilmeli deniyor.
Yaprakların içerisinde bulunan kalsiyum, potasyum ve C vitamini nedeniyle kerevizin sadece kök olarak tüketilmemesi ve yapraklarıyla birlikte yenmesi öneriliyor.