11.09.2023 - 11:06 | Son Güncellenme:
Hurma süper yiyecek olarak görülmese de süper olmaya aday. Sağlık açısından o kadar çok fayda sağlıyor ki, hurma yemek neredeyse bir zorunluluk!
Tatlı ve faydalı oluşuyla şeker istediğinizde dahi imdadınıza koşabilecek bu mucize meyvenin inanılmaz etkilerini görmek içinse sadece 1 haftalık kürü uygulamanız yeterli.
Kuzey Dakota Eyalet Üniversitesi profesörü Julie Garden-Robinson’a göre hurma, sağlıklı kemikleri destekleyen ‘bor’ içerir. Başka bir çalışma da, kurutulmuş meyvelerde bulunan fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi minerallerin kemiklerimizi güçlendirdiğini ve osteoporoz gibi hastalıklarla mücadele ettiğini gösteriyor.
Hurma lif açısından son derece zengindir. Sindirim sisteminin düzgün çalışması için de liflere ihtiyaç vardır. Yeterli ve dengeli lif alımı kabızlığı önler ve düzenli bağırsak hareketlerini destekler. İngiltere’de yapılan bir araştırma, düzenli olarak hurma tüketen kişilerin, tüketmeyenlere oranla çok daha iyi çalışan bir sindirim sistemine sahip olduğunu gösterdi.
Hurma, vücudun beyin sağlığınızı iyileştiren serotonin ve norepinefrin üretmesine yardımcı olduğu gösterilen B6 vitamini de içeriyor. Serotonin ruh halinizi düzenlerken norepinefrin ise stresle savaşıyor. Ayrıca bu yapılan çalışmalar, düşük B6 düzeylerinin depresyonla bağlantılı olduğunu da gösteriyor. Ne kadar çok B6 vitamini alırsak, kendimizi sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da o kadar iyi hissederiz.
Hurmalar lif, potasyum, magnezyum, vitaminler ve antioksidanlar açısından çok zengindir. Eğer yataktan yorgun kalkıp tüm gün halsizlikle mücadele ediyorsanız çözüm, muhteşem bir atıştırmalık olan hurmada olabilir. Hurma fruktoz ve glikoz gibi şekerler sayesinde kalıcı bir enerji patlaması sağlar.
Bir çalışmada, hurmanın trigliserit düzeylerini azalttığı ve oksidatif stresi azalttığı sonucuna varılmıştı. Bunların her ikisi de kalp hastalığı ve aterogenez için risk faktörleridir. Üstelik araştırmalara göre hurma, kan basıncını düşüren, felç ve diğer kalple ilgili hastalık riskini azaltan zengin bir potasyum kaynağıdır.
Hurma sindirim sistemini ve bağırsakları zararlı bakterilerden de koruyor. Böylece kolona yayılma riskini azaltıyor. ABD’de yürütülen bir araştırma, düzenli olarak hurma tüketen kişilerin, kolondaki kanser hücrelerinin büyümesine engel olan iyi bakteri türünün büyümesini artırdığını keşfetti.
Mevsimsel alerjik rinit’e karşı hurmanın olumlu bir etkisi var. Yapılan bir çalışma, hurma ağacının çeşitli inflamasyon belirteçlerini azaltmada etkili olduğunu gösteriyor.
Hurma ayrıca kilo kaybına da yardımcı olabilir. Hurmada bulunan lif uzun süre tokluk hissi veriyor ve kan şekerinin aniden yükselmesini engelliyor. Ayrıca hurma antosiyaninler, fenolikler ve karotenoidler gibi antioksidanlar da içeriyor. Vücudumuzu toksinlerden arındırır, sindirimi hızlandırır ve metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına neden olurlar.
Sayısız faydası olan bu meyveninse en lezzetli örnekleri Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişiyor. Hurmaların hasat işlemleri eylül ve ekim aylarında gerçekleştirilir. Hurma, Arap ülkelerinde ve Türkiye’de bir hayli çok tüketildiğinden kısa süre içerisinde tükeniyor.
Birçok çeşidi olan hurmanınsa en kalitelilerinden biri Acve hurması. Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan Acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer alıyor.
Ayrıca her hurma farklı özelliklere de sahip. Örneğin, Kudüs hurması Medine hurmasına göre daha etlidir. Kudüs hurması diğerlerine göre daha pahalı bir hurmadır. Medine hurması diğer hurma çeşitlerine göre daha küçük yapılıdır. Renk olarak Medine hurması daha açıktır.
Ayrıca hurmanın faydaları sadece etinde değil. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeklerinin faydaları da oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurmanın bolluk ve bereket getirdiğine dair de inançlar oldukça yaygın. Hurmalardan geriye kalan çekirdeklerin bereket ve bolluk getireceğine inanıldığından, çekirdekler cüzdan ve çantalarda saklanıyor.