Özellikle genç kuşak arasında Elektronik Müzik diğer müziklerden çok farklı bir yerde konumlandırılıyor ve büyük beğeni topluyor. Ritmi fazlasıyla yoğun hissedilen, kulakları çınlatan, içinizdeki neşeyi, mutluluğu ön plana çıkaran bir müzik türü olarak nitelendiriliyor. Tabii bu müzik türü, ülkemizde yoğun ilgi gören bir tarz değil. Özellikle Türkiye'de kimi kulüplerde çalınan bazı müzikler ile karşılaştırılmaması gereken bu tür müzik, diğer ülkelerde el üstünde tutuluyor.
Ünlü DJ’lerin büyük çoğunluğu Hollanda, Belçika gibi ülkelerde ünlenmişler. Dünya çapındaki DJ’lerin hemen hepsi, bu nedenle tarz açısından birbirleriyle etkileşim içerisinde bulunuyor. Diğer müzik türlerine oranla, bir yıl içerisinde en çok üretilen müzik türü de haliyle Elektronik Müzik kategorisinde bulunuyor. Türkiye ve dünyada Elektronik Müzik hakkında detaylı bilgi almak için genç ve başarılı DJ Görkem Sala ile konuştum. Elektronik Müzik hakkında genel bilgileri öğrendikten sonra, dinlemek istediğiniz alt türleri (progressiv house, electro house vb.) gibi tarzları beğeninize göre tercih etmek elbette size kalmış.
Bu Sadece Bir Başlangıç…
“Kendi Kitlem Var”
Bildiğim kadarıyla Edm tarzı Türkiye'de çok tutulan bir müzik tarzı değil. Fakat Türk müzikseverlerin seni yakından tanıdığını söylemek mümkün. Elektronik müzik macerana nasıl başladığını anlatabilir misin?
Türkiye'de dinleyici kitlem oldukça fazla evet. Çocukluğumdan beri müzikle uğraşıyorum ve dünyaca ünlü bir DJ olmak benim çocukluk hayalimdi. Şu an sevdiğim işi yaptığım ve bu yıl hayalimdeki hedefe bir adım daha yaklaştığım için çok mutluyum.
Kısa sürede Türkiye'de büyük bir hayran kitlesi yakaladın bunu nasıl başardın?
Ne işle uğraşırsanız uğraşın, o işin hakkını verebilmek önemli. Türkiye'de Edm tarzında gerçekten iyi işler başarabileceğime inanıyorum. Sadece Türkiye’de değil, Dünyaca ünlü tanınmış bir DJ olabilmek en büyük hedefim. Dinleyicilerimde bunun farkında ve desteklerini yanımda hissediyorum. Bence bu sadece bir başlangıç...
Türk müziğinden etkilendiniz mi? Sizi şekillendiren Türk sanatçılar var mı?
Tabii ki. Doğal olarak Türk müziğinden etkilendim. Türk müziğini de yakından takip ediyorum. Türk müziği bilinçaltıma yerleşmiş bir olgu.
Çalışmalarında DK Records’un rolü oluyor mu?
Ultra büyük bir şirket, üzerimde etkisi yüksek. Onun sanatçısı olarak girdiğim her ortamda çok saygı görüyorum. Devamlı iletişim halindeyiz. Ama sözünü ettiğim çalışmalar ekibimle benim girişimlerimiz. Ekibimin çoğu çocukluk arkadaşlarım.
Dans Müziği Patlayacak
Elektronik Müzik birçok farklı alt türü de bünyesinde barındırıyor. Senin Trance'a yönelmenin nedenini öğrenebilir miyim?
Aslında farklılık arayan bir DJ’ im yeni bir tarz akımı için çabalıyorum. Trance benim jenerasyonumun müziğiydi. Doğal olarak müzik yapmaya da sevdiğim tarzla başladım. Aslında sadece tek bir tarza da odaklanmıyorum. Ben her zaman farklı tarzlardan öğeler kullanarak kendi müziğimi yaratıyorum.
Türkiye'deki gelişmeleri takip ediyor musun? Avrupa'ya oranla Türkiye'de elektronik müzik nasıl değerlendirilmeli?
Türkiye Edm müzik ve benzerleri tarzda, Avrupa kadar tutumlu değil. Avrupa'daki kadar da bilinçli bir dinleyici kitlesine sahip değiliz maalesef. Fakat bu oranın gün geçtikçe arttığına şahit oluyorum ben. Ve inanıyorum ki Türkiye'de de tıpkı şu an Amerika'da olduğu gibi yakın zamanda bir elektronik dans müziği patlaması olacak. Ben de bunun için çabalıyorum.
Hayal kurmayı sever misin?
Sürekli hayal kurarım. Bir arabaya sahip olmak veya başka bir şeye değil. Büyük işler başarmak en büyük hayalim. Özellikle de bir Türk olarak yurtdışında başarılı olmak benim için çok önemli. Ülkemi çok seven biriyim. Eskişehir aşığıyım.
Müziğe doğuştan yeteneği olanlardan mısın?
İlk kez Bilgisayar’da kendi müziğimi ürettim. Ben, yeni şeyler yaptıkça daha çok hırslanan bir yapıya sahibim. Kendimi çok iyi DJ’lerle karşılaştırdığım günleri bile unutmadım. Çaba harcadım eksiklerimi gördüm düzelttim. Daha çok çaba harcadım. Yaratma içgüdümün farkına vardım. Zaten yaratabiliyorsanız yeteneklisiniz demektir.
19 Yaşında Müzik Direktörü Oldu
Müzik eğitimin var mı?
İlk olarak 14 yaşında Eskişehir’de müzikle yakından tanıştım. Sürekli yurt dışında olan canlı DJ konserlerini takip ederdim. Bilgisayarıma program yükleyip müzik yapmaya ilk kez başladım. Kendi müziğimi yarattıkça da daha çok sevdim. Eğitimim yok. Usta-çırak ilişkisi ile yetiştim. Çok ama çok çalıştım, kendi kendimi geliştirdim.
Elektronik müzikte hedefin nedir?
Türkçe bir parçayı dünyaya tanıtmak. Tomorrowland, UMF gibi ünlü bir festivalde Türkiye formasıyla veya Türkiye'yi simgeleyecek bir tişörtle çalmak isterim. Kendime çok güveniyorum. Kısa süre içinde iyi yerlerde olacağımı biliyorum.
Yeni Proje ve Süpriz Ünlü İsimler!
Yeni parçan hazır mı? Onda da “His Diyarı” albümündeki gibi Edm ve Hip Hop tarzına mı yakın olacak?
Evet, hazır. Müzikte bir tarzım, bir duruşum var. 2 tane bomba single çalışmamız var. Ayrı ayrı iki Türk ünlü isim ile birlikte çalıştım. Zaten çalışmalara başladık yakında sürprizi de vereceğim.
Türkiye' de veya Avrupa'da seninle çalışmak isteyen ünlüler var mı?
Şu an için sadece Türkiye’de var diyebilirim. Daha çok gencim. Şu anda sadece parçalara Remix desteği verebiliyorum. Tam anlamıyla aranjör oldum sayılmam. Yakında zaten ünlü iki isimle çok harika projelerimiz var. Yine sürpriz...
Röportaj: F. Nur Şen