Editörün SeçtikleriEverest tipi ölüm

Everest tipi ölüm

24.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Everest tipi ölüm

Everest tipi ölüm

Dağcıların rüyası, turistlerin fantezisi "dünyanın en yüksek zirvesi" mutluluktan çok ölüme yakın

EVEREST. Dünyanın en yüksek noktası, dağcıların rüyalarında mutluluğa en yakın zirve. Ama bu zirve ölüme mutluluktan çok daha yakın. Sekiz bin metrenin üzerindeki her yanlış adım, ölüm anlamına gelebiliyor. Almanya'da yayınlanan haftalık Der Stern dergisi, geçenlerde dokuz kişinin hayatına mal olan Everest macerasının artık bir turistik fantazi haline geldiğine ve bunun da ölümleri artırdığına dikkat çekti.
Der Stern'in haberine göre, doğa gezileri düzenleyen bazı turizm şirketleri, 50 - 100 bin Mark karşılığında meraklılarını Everest'e götürüyor. Bu tehlikeli yolculuğu turistik macera olarak gören bu kişiler, yanlarına dizüstü bilgisayar, kahve makinesi gibi lüzumsuz eşyalar bile alabiliyor. Everest'in zirvesine ulaşmayı başaranların çoğunun da daha da zor olan dönüş yolunda hayatını kaybettiği de bir gerçek. Bunların arasında Everest'in ustası, profesyonel dağcı Scott Fischer de bulunuyor. Dokuz kişilik bir grupla 10 Mayıs 1996'da Everest zirvesine tırmanan Fischer, pırıl pırıl bir gökyüzünün altında zirveye önden giden arkadaşlarının fotoğrafını çekmişti. Ancak usta dağcı dönüşte kar fırtınasına yakalandı. Uyuma isteği öylesine güçlüydü ki, yanındaki rehberi bile birşey yapamadı, Fischer'in ve diğerlerinin donmasını izlemekle yetindi. Zirveye dört kez çıkan en genç dağcı olmakla övünen rehber de, bir yıl kadar sonra yine zirveye çıkmayı denerken bir çığın altında kaldı.
Yeni Zelandalı dağcı - rehber Rob Hall da yanındaki müşterisini donmaktan kurtarmaya çalışırken sonsuz uykuya daldı. Uykuya dalmadan önce hamile karısını uydu telefonuyla arayan Hall'un son sözleri, "İyi uykular sevgilim, endişelenme" olmuştu.



Everest'e çıkan dağcılar için 7 bin metreden sonra kabuslar ve halüsinasyonlar başlıyor. Beyne daha az oksijen gittiği için düşünme ve hareketler yavaşlıyor. Çadırın içinde - 35 derecede uyuma isteği dağcıların aklından çıkmıyor. Çizme giymek bile büyük zorluk. Kahve ya da çay hazırlamak için karın erimesi iki saat bekleniyor. Burada açlık ve susuzluk duyguları da körelmeye başlıyor.

Zirvenin bulunduğu 8 bin 848 metrede ise, mide ve barsaklar artık çalışmıyor. Oksijen tüpü olmadan ayakta kalmak imkansız, çünkü burada havadaki oksijen oranı üçte bire düşüyor. Yükseklik sarhoşluğuna kapılan dağcıları, dönüşte donma ya da yanlış bir adım atma tehlikesi bekliyor. Bazıları sarhoşluk içinde hayallarle uykuya dalıyor.

Gönlünü bu maceraya kaptıran birçok genç insanın cesedi, dorukta çabucak kuruyor. Bazılarının ki bulunup aşağıya indirilirken, bazıları da bulunana kadar yıllarca dağda kalıyor.

Everest zirvesine geçen ay tırmanmak isteyen Peter Kowalzik de, ölüm haberi diğer sekiz kişininkiyle birlikte gelenlerden.


Everest Zirvesi

Kuzey eteği 7066 m.

Klasik Kuzey rotası

Kuzeydoğu zirvesi 8383 m.

Kamp 8300 m.

Zirve 8848 m.

Hillary basamağı 8778 m.

Güney zirvesi 8751 m.

Güney eteği 7906 m.

Kamp IV 7955 m.

Klasik Güney rotası

Kamp III 7300 m.

Kamp II 6450 m.

Kamp I 6100 m.

Kamp 5337m.


Kamp IV'e gitmek yaklaşık iki ay sürüyor. Baradan sonra başlayan ölüm bölgesindeki 892 metrenin ise birkaç saat içinde katedilmesi gerekiyor.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
KEŞFETYENİ
Survivor Murat Ceylan aşkını ilan etti! Sevgilisi ünlü oyuncu çıktı
Survivor Murat Ceylan aşkını ilan etti! Sevgilisi ünlü oyuncu çıktı

Cadde | 08.04.2025 - 09:08

Survivor yarışmasıyla adını duyuran sunucu Murat Ceylan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ilişkisini resmen duyurdu.

Yazarlar