19.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:
İzmirde yapılan konferansta konuşan, Pozio, trişinozisin bütün dünyada görüldüğünü, enfekte olmuş, domuz, at, yaban domuzu ve diğer av hayvanlarının etlerinin çiğ tüketilmesiyle bulaştığını söyledi. Trişinella Referans Merkezinin Başkanı Prof. Dr. Edoardo Pozio, İzmirde 542 kişinin domuz ve at etinden yapılan çiğköfteden yiyeyerek "trişinozis" hastalığına yakalanmasını, "dünyada bugüne kadar yaşanan en büyük trişinozis salgını" olarak nitelendirdi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yılda 10 milyon kişinin enfekte olduğunu, son 25 yılda Avrupa ülkelerinde 6 bin vaka görüldüğünü belirten Pozio, şöyle konuştu: "İzmirdeki vakalar gibi bir salgın dünyada hiç görülmedi. Salgınlar görülüyor ama, bu kadar kısa sürede böyle büyük sayıda kesin tanı koyulmuş başka salgına rastlanmadı."Pozio, şöyle devam etti: "Enfekte olduktan 30 yıl sonra bile kaslarında larvaya rastlanan hastalar var. 50 derecede pişirilmesi halinde larvanın ölmesi için geçecek süre 9.5 saat. 70 derecede 3 dakikada pişirildiğinde ise hemen ölüyor." İzmirde görülen trişinozis tipinin "britovi" olduğunu da kaydeden Pozio, bunun ölümcül olmadığını belirterek, "Kronikleşmesini beklemiyoruz " dedi. 25 yılda 6000 vaka