23.10.2023 - 15:28 | Son Güncellenme:
İnsülin vücutta farklı süreçlere dahil olan bir hormon. Hem karbonhidratların metabolize edilmesine ve hücrelerde enerji için glikoz depolanmasına hem de yağ, protein ve bazı minerallerin kullanılmasına insülin hormonu yardımcı olur. Bu hormunun en önemli görevi kan dolaşımında bulunan şekerin hücreler tarafından alınmasını ve kullanılmasını sağlamak. Ancak günümüzde insülin direnci olan çok sayıda insan bulunuyor. İnsülin direnci olan kişiler kolay kilo alıp zor verirler, açlığa tahammülleri de azalır. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Emre Uzun, insülin direnciyle ilgili merak edilenleri anlattı.
4 BÜYÜK FAKTÖRÜ SIRALADI
Bir kişide insülin hormonuna karşı direnç gelişimi sonrasında öğün sonrası uyku hali yaşanabilir. Bu kişiler sık acıkıp tatlı krizlerine girebilir. Ciltlerinde koyulaşma gözlemlenebilecek olan bu kişilerde aşırı tüylenme gibi şikâyetler de görülebilir. İnsülin direnci yüzünden kadınlarda adet düzensizliği de meydana gelebilir.
Peki insülin direnci nasıl gelişir? Dr. Yusuf Emre Uzun, bu faktörleri şöyle sıraladı: Aşırı kilo alımı, hareketsiz yaşam, obezite ve genetik faktörler.
'OBEZİTE EN ÖNEMLİ İNSÜLİN DİRENCİ NEDENİ'
İnsülin direnci olan kişilerin açlığa tahammülünün azaldığını hatırlatan Dr. Yusuf Emre Uzun, hareketsiz yaşam nedeniyle birçok kişinin insülin direncinin arttığını söyleyerek "Egzersiz iyi bir tedavi seçeneği" dedi. En önemli insülin direnci nedeninin obezite olduğunun altını çizen Dr. Uzun, "Obezite, insülin direncine neden olur fakat insülin direnci nedeni ile obezite gelişmez" diye konuştu.
Dr. Uzun ayrıca "İnsülin direnci veya tip 2 diyabeti olanların birinci derece yakınlarında insülin direncinin daha sık görülmesi genetik faktörlerin önemli bir rolü olduğunu gösteririr" dedi.
İnsülin direnci ve ilişkili durumlar hakkında bilgi sahibi olmak için hastanın kilosu, boyu, beden kitle indeksi, bel çevresi, kan basıncı ölçülmeli, hekimin uygun görmesi durumunda açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, açlık insülin düzeyi, oral glukoz tolerans testi, hemoglobin A1C, kolesterol gibi tetkiklerden hatta bazı özel durumlarda daha ileri testlerden faydalanmak gerekebilir.
'EN AZ 150 DAKİKA EGZERSİZ YAPILMALI'
İnsülin direncinin başlıca tedavisinin yaşam tarzı değişikliği olduğunu vurgulayan Dr. Yusuf Emre Uzun, "Öğün aralarının 3-4 saat kadar olduğu 4-6 öğünden oluşan dengeli bir beslenme programı ve kalori kısıtlaması ile kilo kaybı sağlanmalı, kısa sürede hızlı kilo vermeyi sağlayan 'şok diyet'ler yapılmamalı" uyarısında bulundu.
Egzersizin önemine dikkat çeken Dr. Uzun, "Egzersiz yapmak günlük hayatın bir parçası haline gelmeli. Haftada en az 150 dakika egzersiz yapılmalı ve her bir seans en az 30 dakika devam etmeki" diye konuştu.