YaşamEjder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir? Ejder Meyvesi (Pitaya) Bakımı Nasıl Yapılır?

Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir? Ejder Meyvesi (Pitaya) Bakımı Nasıl Yapılır?

14.04.2021 - 15:08 | Son Güncellenme:

Ejder meyvesi; pembe tonlara sahip kabuklarının rengi ile içinin harika güzelliği ve muhteşem lezzetiyle giderek daha popüler hale gelen bir meyve olma niteliği barındırmaktadır. Türkiye'de, özellikle Akdeniz bölgesi ve civarında yetiştirilmeye başlan bir meyve türüdür. Sizin için Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir? Ejder meyvesi (pitaya) bakımı nasıl yapılır sorularının yanıtlarını derledik.

Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir Ejder Meyvesi (Pitaya) Bakımı Nasıl Yapılır

Ejder meyvesi diğer tabiri ile Pitaya, saksıda yetiştirilebilen bir meyve olma niteliği barındırmaktadır. Bu bakımdan pek çok insan evde pitaya bakımıyla alakalı olan konuları çok fazla merak etmekte ve bu konuyla alakalı olarak internet üzerinde büyük bir merakla araştırma yapmaktadır.

Haberin Devamı

Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir?

Ejder meyvesi namı değer pitaya, kaktüsgiller familyasının en ilgi çekici üyelerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Pembe kabukları, enfes tadı ve vücuda faydaları ile bilinen bir meyve olma niteliği barındırmaktadır. Ejder meyvesi yetiştirmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı hususların varlığı söz konusudur. Bahçede veya saksıda ejder meyvesi yetiştirmek mümkündür.

Ejder meyvesi yetiştirmek noktasında toprak ve saksı seçimi önemli bir konudur. Ejder meyvesi için en ideal toprak kumlu yapıya sahip olan topraklardır. Elinizde bahçe toprağı bulunmaktaysa bu toprağı kum ile karıştırarak kullanmanız mümkündür. Bitkinin toprağında drenajının iyi sağlanması son derece önemlidir. Bu sebeple seçeceğiniz saksının altında fazla suyun akmasını sağlayan delikler bulunmalıdır.

Haberin Devamı

Tohum temini: Pitaya diğer tabiri ile ejder meyvesi yetiştirebilmek için verimli tohumlara ihtiyaç vardır. Bu tohumları doğrudan hazır olarak almak mümkün olabileceği gibi meyveden de temin etmek mümkün olmaktadır.

Çimlendirme: Tohumları çimlendirmek için bir gün nemli kağıt havluda bekletmek gerekir. Sonrasında hemen plastik bardaklara veya çimlendirme kaplarına uygun toprak koyup, üzerine tohumları dikkatlice aktarmak gerekir. Ekim sırasında üzerine çok az miktarda toprak serpilmelidir. Tohumlar yaklaşık 20-30 gün içinde çimlenir.

Saksıya aktarma: Çimlendirme kabında çimlenmiş olan bitki 20-30 günlük sürenin sonrasında küçük bir saksıya aktarılır. Bitkinin saksıya aktarılması esnasında yine kumlu toprak kullanılması gerekmektedir.

Ejder Meyvesi (Pitaya) Bakımı Nasıl Yapılır?

Ejder meyvesinin bakımında en önemli unsurlardan birini hiç şüphesi sulama oluşturmaktadır. Bitkinin saksıda sağlıkla büyümeye başlamasından sonra sulama sıklığını doğru ayarlamak büyük önem taşır. Ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için çok sık sulamaya ihtiyaç duymaz. yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir.

Haberin Devamı

Ejder meyvesi tropikal bir meyve olması sebebiyle her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun olan bir bitki değildir. Bundan dolayı Mersin ve çevresi başta olmak üzere Akdeniz ikliminin yaşanmakta olduğu bölgelerde yetiştirilmesi uygundur. Evinizde ejder meyvesine uygun bir ortam oluşturmak istiyorsanız kuru, sıcak ve güneş alan alanları tercih etmeniz gerekir. Bitkinin soğuktan korunması büyük önem taşır. 10 derecenin altında kalacak ortamlarda tutulmamalıdır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar