Ejder Meyvesi Nasıl Yetiştirilir? Ejder Meyvesi (Pitaya) Bakımı Nasıl Yapılır?Ejder meyvesi; pembe tonlara sahip kabuklarının rengi ile içinin harika güzelliği ve muhteşem lezzetiyle giderek daha popüler hale gelen bir meyve olma niteliği barındırmaktadır. Türkiye'de, özellikle Akdeniz bölgesi ve civarında yetiştirilmeye başlan bir meyve türüdür. Sizin için Ejder meyvesi nasıl yetiştirilir? Ejder meyvesi (pitaya) bakımı nasıl yapılır sorularının yanıtlarını derledik.
'Süper yiyecek' diyorlar! İçerdiği pinen ile akciğerleri temizliyor'Süper besinler’ olarak adlandırılan meyve ve sebzelere bir yenisi daha eklendi. Halk arasında 'ejder meyvesi' olarak bilinen pitaya meyvesi içerdiği protein, lif, karbonhidrat, C ve B vitaminleriyle doğal gıda desteği görevi görüyor. Pandemi sürecinde özellikle bağışıklığı güçlendirmesi nedeniyle pek çok ülkede tüketimi artan pitayanın özelliklerini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Ahmet Kaya, "Pitayada bulunan pinen, ilaçlarda mukoza söktürücü olarak yer alıyor ve akciğer temizliğinde büyük rol oynuyor. Bu özel meyve metabolizmayı hızlandırarak metabolik yaşı geri sardırıcı etki yaratıyor" şeklinde konuştu. İşte pitayanın faydaları...
Bu renkli meyvenin faydalarına şaşıracaksınızSon yıllarda beslenme uzmanları tarafından ‘süper besin’ olarak adlandırılan pitaya, yüksek C vitamini oranı ile bağışıklık sistemini güçlendirirken pinen ile de solunum sistemini temizliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ahmet Kaya, pitaya meyvesinin faydaları hakkında bilgi verdi.
Faydaları şaşırtıyor! Günde 1 porsiyon tüketirseniz...Protein, lif, karbonhidrat, C ve B vitaminlerinin yanı sıra omega 3 ve omega 6 gibi çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan pitaya meyvesine olan talep koronavirüs döneminde daha da arttı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ahmet Kaya pitaya meyvesi hakkında bilgi verdi.
Siparişe yetişemiyorlar! Kilosu 25 TL'den satılıyorMersin'in Silifke ilçesinde yetiştirilen ve "ejder meyvesi" olarak bilinen tropikal pitaya meyvesi, Arap ülkelerinden yoğun talep görüyor. Meyvenin kilosu 25 TL'den alıcı buluyor
Pitaya bahçesi servet kazandırıyorAntalya'nın Gazipaşa ilçesinde son yıllarda artan pitaya bahçeleri sahiplerine servet kazandırıyor. Bakımı kolay, masraf yapmadan üretilebilen pitaya meyvesi, turfanda üretimin yerini almaya başladı. Tanesi 7 liradan satılan meyveye büyük rağbet görüyor.
Adeta servet kazandırıyorAntalya'nın Gazipaşa ilçesinde son yıllarda artan pitaya bahçeleri sahiplerine servet kazandırıyor. Bakımı kolay, masraf yapmadan üretilebilen pitaya meyvesi, turfanda üretimin yerini almaya başladı. Tanesi 7 liradan satılan meyve, büyük rağbet görüyor.
Adeta servet kazandırıyorAntalya'nın Gazipaşa ilçesinde son yıllarda artan pitaya bahçeleri sahiplerine servet kazandırıyor. Bakımı kolay, masraf yapmadan üretilebilen pitaya meyvesi, turfanda üretimin yerini almaya başladı. Tanesi 7 liradan satılan meyve, büyük rağbet görüyor.
Torbalı'da üretilen 'pitaya' yüz güldürdüİzmir'in Torbalı ilçesinde Semih Elmas, (46) kurduğu serada ürettiği tropik meyve 'pitaya'nın tanesini, büyüklüğüne göre 15 liraya kadar satıyor. Elmas, şeker hastalığına iyi geldiği belirtilen ürünü, Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi planlıyor.
Torbalı'da üretilen 'pitaya' yüz güldürdüİzmir'in Torbalı ilçesinde Semih Elmas, (46) kurduğu serada ürettiği tropik meyve 'pitaya'nın tanesini, büyüklüğüne göre 15 liraya kadar satıyor. Elmas, şeker hastalığına iyi geldiği belirtilen ürünü, Avrupa ülkelerine ihraç etmeyi planlıyor.
Muğlalı çiftçinin alternatif ürün umudu "Ejder meyvesi"Narenciye ve sebze üretimine alternatif ürün olarak tercih edilen tropikal ‘Ejder' meyvesi, Ortaca’da örtü altı üreticisinin yeni umudu oldu. Muğla’nın Ortaca ilçesinde alternatif tarım kapsamında oluşturulan serada, yaklaşık bir buçuk yıllık hazırlığın ardından hasadına başlanan ejder meyvesinin (pitahaya), tanesi 10 ila 14 lira arasında alıcı buluyor. Anavatanı Vietnam olan meyve, ilaç sanayinin yanı sıra dondurma ve salata yapımında kullanılıyor. Ağırlığı 300 gram ile 1 kilo arasında değişen tropikal meyve, narenciye ve sebze üretimine alternatif ürün olarak tercih ediliyor. Yetiştirilme aşamasında kimyasal gübre, ilaç kullanılmaması ve yüksek getirisi sebebiyle üreticilerin tercih ettiği Ejder Meyvesinin tanesi 10 ila 14 lira arasında satışa sunuluyor.Ortacalı üretici Emine Bulut, 2015 yılı sonunda internette gördüğü ürünün çok ilgisini çektiğini ve 30 direklik bitki ile işe başladıklarını söyledi. Bulut; “Daha sonra fidan takviyesi yaparak çoğalttık ve 2 dönüme tamamladık. Daha önce domates ekiyorduk. İlaç, gübre masrafımız çok oluyordu. Her zamanda ihracat sorunu var. Bu meyve masrafsız sadece doğal mal gübresi veriyoruz. Başka bir şey vermiyoruz o yüzden bu meyveyi tercih ettik. Toplaması çok basit başka hiçbir işçiliği yok. Sadece suyunu ayarlıyoruz. Suyu az istiyor. Tesisi kurduktan sonra sorun yok. Bunda 1 sefer masraf ediyorsun ama domateste 2 sefer. Fidan, ilaç parası baya zahmetli domates. Bu üçüncü hasadımız, 1 yılda meyve veren başka ürün var mı bilmiyorum” diye konuştu.“İhracatı hedefliyoruz” Türkiye’de Ejder Meyvesini ilk kez yetiştiren üretici Mehmet Tanrıverdi ise 2014 yılında meyveyi yetiştirmelerinin ardından bölgesel çalışmalara başladıklarını anlatarak; “Antalya Gazipaşa, Mersin’in ilçelerinde, Adana’da, Seyhan’da, İzmir’de ve Muğla’da ünite çalışmaları yaptık. Tamamında başarılı sonuçlarımız çıktı. Her yerden meyve aldık. Hepsini sattık. Artık amacımız bu işin paketlemesine önem verip, iç pazarda halk
Mersin’de ejder meyvesi mucizesiMersin'in Erdemli İlçesi'nde, alternatif ürün olarak dikilen ve halk arasında 'Ejder meyvesi' olarak bilinen Pitaya'nın ilk denemesinde beklenenden fazla ürün elde edildiği belirtildi.