YaşamEinstein 'Yeter' dedi, meşhur pozunu verdi! Çıkardığı dilin değeri 4 milyon lira

Einstein 'Yeter' dedi, meşhur pozunu verdi! Çıkardığı dilin değeri 4 milyon lira

06.06.2024 - 06:53 | Son Güncellenme:

Albert Einstein denildiğinde aklınıza ilk ne geliyor? Tüm dünyanın konuştuğu özel görelilik teorisi mi? Fotoelektrik etkiyi keşfetmesi nedeniyle aldığı Nobel ödülü mü? Yoksa her yerde gördüğünüz dilini çıkardığı o meşhur fotoğrafı mı? Eğer cevabınız fotoğraf ise işte ardında yatan gerçeği açıklıyoruz.

Einstein Yeter dedi, meşhur pozunu verdi Çıkardığı dilin değeri 4 milyon lira

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Gelmiş geçmiş en büyük bilim insanlarından biri olarak görülen Alman teorik fizikçi Albert Einstein, zekasıyla yaşadığı döneme damga vurdu. Ölümünün ardından dahi tüm dünya tarafından saygıyla anılmaya devam eden bilim adamı zaman zaman bilinmeyen yönleri, anıları ve ardında bıraktıkları gündeme gelmeye devam ediyor. Bunlardan biri de elbette dil çıkardığı fotoğrafı. Peki, o fotoğrafın rastgele değil de tamamen bilinçli çekildiğini söylesek... Sizce Einstein neden böyle bir poz vermiş olabilir?

Haberin Devamı

Einstein Yeter dedi, meşhur pozunu verdi Çıkardığı dilin değeri 4 milyon lira

TÜM İLGİ ÜZERİNDEYDİ

Her şey 1951 yılında 14 Mart gecesi Einstein'ın 72'nci yaş gününde meydana geldi. Almanya'da doğan ancak çalışmalarına ABD'de 'Institute for Advanced Study'de devam eden Einstein için çalışma arkadaşları Princeton Üniversitesi'nde oldukça kalabalık bir doğum günü partisi organize etti. Birlikte çalıştığı arkadaşları, hatırı sayılır bilim insanları ve yüksek sosyeteden kişiler herkes oradaydı. Ortam göz alan sayısız ışıkla dolu ve kulakları sağır edecek kadar gürültülüydü. Onun için sıradan ve bir o kadar güzel bir 72'nci yaş kutlaması olmuştu. Gece boyu tüm gözler üzerindeydi; basın sürekli onun fotoğraflarını çekiyor yüzünde flaşlar patlıyordu.

Gece boyunca sesten, ilgiden ve dahası flaşlardan rahatsız olan Einstein durumu idare etmeye çalışsa da gecenin sonunda tarihe vereceği pozla kazınacağından, fotoğrafı çeken gazetecinin ünleneceğinden haberi yoktu. Vakit geldi çattı, nihayet gece sonlandı. Einstein, eski çalışma arkadaşı Dr. Frank Aydelotte ve eşi Marie Jeanette'in arabasına bindi. Tam yola çıkacakları sırada olanlar oldu.

Haberin Devamı

Einstein Yeter dedi, meşhur pozunu verdi Çıkardığı dilin değeri 4 milyon lira
Marie Jeanette, Albert Einstein ve Dr. Frank Aydelotte

'BU KADAR YETER!'

Einstein gece boyunca adeta sessiz çığlıklar atmış, ilgiden oldukça sıkılmıştı. Tam eve gitmek için yola çıktıkları sırada işini yapan fotoğrafçılar Einstein'dan son bir kare almak istedi. Einstein "Bu kadar yeter!" şeklinde isyan etti. O isyan ettikten sonra fotoğrafçıların uzaklaşacağını düşünse de çok yanılmıştı.

Albert Einstein'ın isyanından sonra asla pes etmeyen kararlı fotoğrafçılardan Arthur Sasse tarihe damga vuracak o fotoğraf karesini yakaladı. Einstein 'Yeter!' dedi ve dil çıkardı, Sasse deklanşöre bastı ve işte o fotoğraf karesi! Arthur Sasse yakaladığı saniyelik fotoğrafla büyük bir başarı elde etti.

O gün Arthur Sasse tarafından çekilen Einstein'ın meşhur 'dil pozu' onlarca yıldır fen kitaplarında kullanılıyor ve çoğumuz Einstein'ı o fotoğraf karesiyle hatırlıyor.

Einstein Yeter dedi, meşhur pozunu verdi Çıkardığı dilin değeri 4 milyon lira

Einstein'ın meşhur pozunu yakalayan fotoğrafçı Arthur Sasse (soldaki)

Meşhur pozundan sonra mekandan ayrılan Eintein derin bir nefes alsa da ertesi gün bu fotoğraftan haberdar oldu ve fotoğraf karesi ilgisini çekti. Arthur Sasse merkezi ABD'de bulunan bir haber ajansı olan UPI (United Press International)'de çalışıyordu. Doğum günü gecesinin sabahında ona bir haber gitti ve Eintein'ın fotoğrafı çok beğendiği söylendi. Albert Einstein UPI'den çekilen fotoğrafını kişisel tebrik kartı olarak kullanmak için 9 baskı istedi. UPI yetkilileri fotoğrafta sadece Einstein görünecek şeklinde tebrik kartlarını hazırladı ve Einstein'a gönderdi.

Haberin Devamı

Einstein Yeter dedi, meşhur pozunu verdi Çıkardığı dilin değeri 4 milyon lira

Meşhur fotoğrafın orijinali

Albert Einstein'ın o gece yakaladığı fotoğraf karesinden dolayı Arthur Sasse'ye de ayrıca bir tebrik kartı gönderdiği biliniyor.

Fotoğrafın orijinali ise UPI'de kaldı. Orijinalinde Einstein'ın yanında o gece arabasına bindiği Dr. Frank Aydelotte ve eşi Marie Jeanette de vardı. 2017 yılına kadar muhafaza edildi ancak çekildiği günden tam 66 yıl sonra bir açık artırmada tam 125 bin dolara (4 milyon Türk lirası) satıldı. Fotoğrafın orijinal baskısı sol kenarında Einstein tarafından imzalandı. İmza da şunlar yazıyor: "A. Einstein.51."

Fotoğrafçı Arthur Sasse tarafından çekilen o fotoğrafı ünlü İngiliz gazetesi Guardian, '20. yüzyıl kişiliğinin tartışmasız en iyi bilinen basın fotoğraflarından biri' olarak adlandırdı.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar