Ananas (Ananas comosus), ananasgiller (Bromeliaceae) familyasından sıcak ülkelerde yetişen bitki ve onun meyvesidir. Ananasın anayurdu Güney Amerika'dır. Meyvesi güzel kokulu, iri ve lezzetlidir. 1555'te Jean de Léry tarafından Brezilya'da bulunmuş, oradan İngiltere'ye götürülmüş, sonra Fransa'da yetiştirilmiştir.
Ananas genelde 1-1.5 metre boylarında, bazen daha uzun olup görünümü parlak uzun mumsu yapraklı bir görünümü olan kısa ve tıknaz kök yapısına sahiptir. Meyve oluşumu sırasında 200'e kadar çiçek oluşturabilme kabiliyetine sahiptir. Çiçekleri bir araya gelerek ananası oluştururlar. Üst kısmında fibonacci dizilimine göre yapraklanma oluştururlar.
Ananas yüksek vitamin ve mineral içeriği ve çeşitli faydaları ile son zamanlarda üklemizde popülaritesi hızla artan bir meyvedir. Bu popülariteyi artıran en önemli nedenlerden biri ise; içinde bulunan enzimler ile sindirimi ve yağ yakımını hızlandırması nedeni ile sık sık diyet ve sağlıklı beslenme listelerinde yerini almasıdır. Ananas mucizevi bir meyve midir?
Ananasın yararları nelerdir?
1.İnsan vücudu için gerekli olan bütün vitaminleri ve 16 minerali yapısında barındırır.
2.İçeriğinde bulunan protein mayası yemeklerdeki proteinlerin sindirimini kolaylaştırır
3.Yüksek lif içeriği mide - bağırsak hareketlerini artırır.
4.Ananas ciltteki kollojen oluşumunu sağlamak için gerekli olan C vitamini ; dokuların çoğalmasını artırmak için gerekli olan B vitaminleri, sağlıklı bir cilt ve göz için gerekli olan A vitamini , pürüzsüz bir cilt için gerekli olan demir, sağlıklı saç ve tırnak yapısını güçlendirmek için gerekli olan kalsiyumun iyi bir kaynağıdır.
5.İçeridiği yüksek C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Ve antioksidan etkisi ile vücudu serbest radikallere karşı korur.
6.İçeriğinde bulunan magnezyum sayesinde kemiklerimizin ve bağ dokularımızın güçlenmesine katkı sağlar. 1 bardak ananas suyu günlük magnezyum ihtiyacımızın %74’ünü karşılar.
7.Ananas içeriğinde bulunan yüksek potasyum ve düşük sodyum ile yüksek tansiyonu düzenlemeye yardımcı olur.
8.Ananasın yapısında bulunan protein ayrıştıran ve sindirimi kolaylaştıran bir enzim olan bromelain etten alınan proteinin vücut tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlar.
9.Bromelain vücutta oluşan ödemin azalmasına yardımcı olur ve yağ depolanmasını önleyerek selülit oluşumunu engeller.-
10.İçeriğinde bulunan bromelain enziminin yapısında CCS molekülünü içerdiği ve bu molekülük insan vücudunun bağışıklık sistemini harekete geçirerek kansere karşı koruyucu etki gösterdiği son yapılan çalışmalarca desteklenmektedir.
11.Özellikle şişkinlik ve ödem yapan sinüzit, boğaz ağrısı, kireçlenme ve gut gibi inflamasyon, yanma ve ağrıyı azaltıcı etkisi ile şişkinliğin azalmasına yardımcı olur.
12.İçeriğinde bulunan bromelain enzimi ile spor zedelenmeleri ile oluşan ödemin azalmasına katkı sağlar.
13.İçerdiğiyüksek su miktarı ile kilo vermini kolaylaştırır.
14.Beyne giden kan yollarını temizler ve kan akımını artırır.
15.Çok eskilerden beri içeriğinde ki protein mayası ile öksürük ve boğaz ağrısının tedavisinde kullanılmıştır.
Tüm bu faydalarının yanısıra gözden kaçırılmaması gereken bir nokta ise; ananasın içeriğinde bulunan bromelainin fazla trombosit yapışkanlığı önlemesi ile kanın akışkanlığını yani kanın viskozitesini artırma özelliği vardır. Bu nedenle kan pıhtılaşma sorunu olan hastalar ve kan sulandırıcı diğer bir deyişle kan inceltici ilaç kullanan hastaların tüketmesi önerilmemektedir. Bunun yanısıra ananas ve bromelain allerjisi bulunanalar veya yakın zamanda ameliyat olma ihtimali olan hastalarda kullanılmamalıdır. Bağırsak hareketlerini artırıcı etkisi nedeni ile ishal olan hastalarda kullanılması önerilmemektedir.
Ve unutulmaması gereken önemli bir nokta; her besinin fazla tüketimi toksik etki göstermektedir. Herhangi bir besini yararlı veya zararlı hale getiren dozudur. Sonuç olarak ananansta bir meyvedir yüksek alımı yüksek şeker ve kalori alımı demektir. Bu nedenlerle günde maximum 2-3 dilim ananas tüketimi önerilmektedir. 1 porsiyon ananas (yaklaşık 130g ) 65 kkal’dir.
BESİN DEĞERLERİ (1 PORSİYON)
KARBONHİDRAT(g) 17,06
PROTEİN(g) 0,7
YAĞ(g) 0,16
LİF(g) 1,82
KOLESTEROL (mg) 0
SODYUM (mg) 1,3
POTASYUM (mg) 141,7
KALSİYUM (mg) 16,9
VİTAMİN A (İU) 75,4
VİTAMİN C (mg) 62,14
DEMİR (mg) 0,38
Diyetisyen Zeynep Sağlam Eryılmaz