Merhabalar Sevgili Milliyet Pembenar okuyucuları;
Uzun süredir dikkatimi çeken bir konudan bahsedicem bugün sizlere. Gerçekten dikkatinizi toplayıp sıkılmadan okumanızı tavsiye ederim çünkü konumuz "Yağlı Kızartmaların Zehir Etkisi". Aslında yağlı kızartmalar, Özellikle son yıllarda Türk mutfağında yoğun bir şekilde bulunmasıyla birlite daha çok tehlikeli hale gelen ve sonu Kanser ve ölümle biten bir mesle haline gelmeye başladı bile ama farkında değiliz. Farkında değiliz çünkü o kadar da değil canım dediğimiz şeyler zamanla nasıl haller alıyor inanamazsınız. Gerçi bizi bu hale getiren de birazda bizim önemsemezliğimiz. Neyse konudağılmadan Toparlayalım çünkü daha bahsedecek çok şeyimiz var.
Biliyorsunuz Türk mutfağında kızartmaların yeri ayrıdır ve ne yazıkki çoğuda Lezzetlidir.Ne yazıkki Lezzetlidir diyorum çünkü şöyle aklımıza ilk gelenleri sayacak olursak.
Sebze Grubu Kızartmalarından;
Özellikle yazın Taze Sebzeler ile yapılan domatesli, patlıcanlı, kabaklı ve biberli salçalı kızartmalar veya patates kızartmaları. Kışın Tercih edilen Yumurtaya bandırılmış Karnabahar kızartması, Mücver, Karnıyarık, Şakşuka vb.
Hamur işleri Grubundan;
Sigara böreği, içli köfte , çiğ börek, paçanga, Pişi bunların yanına bazı makarna türlerini ve Mantıyıda ekleyebiliriz çünkü üzerlerine kızartlan pul biber ve nane faktörü var!!
ET Grubundan;
Edirne Tava Ciğeri veya Arnavut ciğeri, ve yağda kızartılmış özellikle fermente grubu salam sosis sucuk gibi bütün işlenmiş et grupları. Ayrıca hertürlü yağda kızartılmış Et, balık ve Tavuk Grubu Bütün Bunlar
Tatlılardan;
Özellikle Şertbetli tatlılarda karşımıza çıkan kızartma usulü yapılan tatlılar.
Örneğin; Lokma ve Halka tatlısı kızartmaları ve hertülü yağda kızartmaya maruz kalmış tatlılar.
Hazır Gıdalardan;
Kahvaltılık gevrekler, kızartılmış patates cipsleri ve bütün kızartma türleri vb
Daha fazla iştahınızı kabartmadan ve kaş yapalım derken göz çıkartmadan bu saydığım besinlerdeki tehlikelere biran önce gelmek istiyorum. Öncelikle şunu belirtmek isterimki hemen hemen istisnasız bütün gıdalar doğasındaki halleri ile sağlıklıdır. Biz insanlar onları tercih edilecek kıvamda yenebilir hale getirirken bir takım işlemlerden geçiririz ve bu işlemlerden geçirdikten sonra gıdaları yararlı formdan zararlı ve zehirli forma kendi ellerimizle getiriyoruz. Bu yanlış uygulamalara ister sanyide gıda işleme aşamasında ister direk tüketecek olan birey tarafından uygulanan yanlış pişirme teknikleri ile bu yanlışlıklara maruz kalsın hiç farketmiyor, çünkü besin yararlı formdan zararlı forma geçmiş ve yüksek sağlık riski taşıyan toksik maddelere çevirebilirsiniz.
"Son derece faydalı bir gıdayı yanlış hazırlayarak son derece zararlı glukotoksik bir gıda maddesi haline dönüştürebilirsiniz..."