J vitamini diğer ismiyle kolin, vücudumuz için önemli görevleri olan bir besin öğesidir. Beyin sağlığı için elzem olduğundan hafıza vitamini olarak da adlandırılır. Suda çözünen vitamin olduğundan pişirme ve saklanmasında kayıplar olabilir.
Yağ metabolizmasında görevlidir özellikle karaciğer yağlanmasını azaltır. Kolin karaciğerden yağın atılmasını fazlasının ise depolanmasını sağlar.
Parkinson, alzheimer hastalığında faydalıdır.
Kilo kaybında önemli yeri olan lesitin sentezinde gereklidir.
Bebeklerin beyin gelişimi için oldukça önemlidir, beyin gelişimi anne karnında başladığından hamilelikte beslenme bizzat önem taşır.
Eksikliğinde sinir sistemi olumsuz etkilenir, karaciğer sirozuna neden olabilir, kaslarla ilgili bozukluklar oluşabilir.
Kalp sağlığını olumsuz etkileyen homosisteinin yükselmesini önler.
Kanser oluşum riskini azaltır, özellikle kolinden zengin beslenen kadınlarda meme kanseri riski daha düşük bulunmuştur.
Daha çok yumurta sarısı, soya fasulyesi, kırımızı et, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, süt, kuru baklagiller, fıstık ezmesi, badem, karaciğer, buğday ruşeymi ve anne sütünde bulunur.Diyetisyen Özlem Sert Aydın
Amerikada yapılan bir çalışma sonucuna göre kolinden zengin beslenenlerin hafızaları yetersiz beslenenlere göre daha iyi durumda ve demansa yakalanma risklerinin ise daha düşük olduğu belirtilmiştir. Beynin sağlıklı olarak fonksiyonlarını sürdürmesi için kolinden yeterli beslenme ileride oluşabilecek sağlık sorunlarını azaltabilmekte.
Diyetisyen Özlem Sert Aydın