Görüntü olarak domatesi andıran, olgunlaşınca lezzeti artan ve sayısız faydası olan bir meyve Trabzon hurması diğer adıyla cennet meyvesi. Tropikal bir meyve olarak uzak doğudan ülkemize getirilmiş ve karadeniz ikliminin uygun olmasıyla üretimi artmış.
Peki severek tükettiğimiz bu meyvenin faydalarını biliyor muyuz?
Yüksek oranda antioksidan ve fitokimyasal maddeler içerir. Bu nedenle vücudumuzda oluşan serbest radikallerin etkisini hatta serbest radikal oluşumunu dahi azaltır. Serbest radikaller ilerleyen yaşla birlikte hastalıkların oluşumunu tetikler, kanser riskini artırır, görme fonksiyonlarını olumsuz etkiler.
Lif içeriği oldukça zengindir. Ara öğün olarak tüketildiğinde tokluk hissini artırır, sindirim sistemini düzenler, kabızlık sorunu yaşayanlarda faydalıdır.
Toksik maddelerin atımını sağlar, vücudun süpürgesidir adeta.
Göz sağlığını koruyucu multi vitamin etkisi vardır. İçeriğinde A vitamini, K vitamini, C vitamini, zeakzantin, lutein bulunur ve gözde katarakt oluşumundan makula dejenerasyonuna kadar korucu etkisi bulunmaktadır.
İçeriğinde yüksek oranda bulunan fito kimyasallar kansere karşı koruyu bir besin olma özelliğini artırıyor. Trabzon hurması bağışıklık sistemini güçlendirip dna hasarını da önleyerek kanser hücrelerinin artmasını önleyebilmekte. Özellikle meme kanserinden koruyan fisetin adlı maddeyi içeren ender besinlerdendir.
Serbest radikal oluşumu malesef cilt sağlığını da olumsuz etkilemekte. Cilt elastikiyetini kaybedip, kırışıklıklar ve lekelenme de görülmekte. Sağlıklı bir beslenme programı içerisinde Trabzon hurmasının yaşlanmaya karşı hücre yenileyici anti aging özelliği bulunmakta.Diyetisyen Özlem Sert Aydın
Faydalarının yanı sıra fazla tüketildiğinde ishal yapıcı, tansiyon düşürücü ve şekeri yükseltici etkileri de bulunmakta. Uygun miktarda ve ara öğün olarak tüketmek en sağlıklısı.
Diyetisyen Özlem Sert Aydın