16.03.2021 - 13:40 | Son Güncellenme:
Diyafram, vücudumuzun en önemli organları arasında yer alır. Diyaframın asıl görevi doğru nefes alındığı zaman akciğerin potansiyelini arttırarak daha çok oksijen almanızı sağlar. Diyafram, doğduğumuzda kullandığımız ama daha sonra unuttuğumuz bir nefes alma biçimidir.
Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?
Diyaframın kasılıp gevşemesi ile birlikte hacmi azalan ve artan göğüs kafesindeki iç basınç değeri önemli ölçüde artar. Bu sayede de akciğerlerdeki karbondioksit gazı da dışarı atılır. İnsanlar iki şekilde nefes alır. Bunlardan ilki, akciğerlerin üst kısmı yani göğüs kafesini kullanarak alınan göğüs nefesidir.
İkincisi ise, göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında kalan diyafram kası nefesidir. Diyafram nefesi, uygulanan doğru nefes alma teknikleri ile kazanılabilecek bir nefes alma alışkanlığıdır. Diyafram nefesi, aslında doğduğumuz zaman aldığımız doğru nefes alma şeklidir. Fakat ilerleyen zamanlarda bu nefes alma şeklini unuttuğumuz söylenir.
Diyafram Ne İçin Kullanılır?
Diyafram, yaşamak için en çok ihtiyaç duyduğumuz oksijenden daha çok yararlanmamıza yardımcı olur. Aynı zamanda günlük hayatımızda diyafram nefesi alarak nefes nefese kalmadan konuşma ve kendini ifade etme kapasitemiz artar. Doğru nefes alıp verme teknikleri ile yeniden diyaframdan nefes alma becerisi kazanabilir ve ihtiyacımız olan oksijen miktarını arttırabilirsiniz. Diyaframdan nefes alma yetisi, çeşitli nefes alma teknikleri ile kazanılabilir.
Diyafram Nefesin Faydaları Neler?
Diyafram kası, sırt bölgemizi pelvise doğru bağlayan derin kasların üst kısmıdır. Bu bölgede yer alan kasların diyafram nefesi ile koordineli ve uyumlu olması sağlık için çok önemlidir.
Sindirim sisteminin en etkili, dengeli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Diyafram yavaş yavaş yükselmeye ve çevresinde bulunan sindirim sistemini baskılamaya başlar. Bu sayede ikinci beyin olarak da adlandırılan bağırsaklarımız uyarılır ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Rahat ve düzgün bir diyafram nefesi, vakum etkisi yaratarak kan dolaşımına çeker ve lenfatik sistemi uyarır. Lenfatik sistem ile nefes uyarılır ve hücreler arasında yer alan sıvı içinde dışarı atılmayı bekleyen toksit maddelerin atılımını 15 kat arttırır. Lenfatik drenaj aktivasyonu sayesinde detoks etkisi yaratır.
Diyafram kasını etkili bir şekilde kullanmak, sinir sistemini sakinleştirici ve iyileştirici etkisi vardır.