SağlıkBöbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir?

Böbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer? Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir?

03.12.2021 - 15:38 | Son Güncellenme:

Böbrek ağrısı karnın alt kısmı ve sırta yakın yerlerde oluşur. Vücutta fazla sıvıyı dışarı atmaya yaran böbrekte oluşan ağrıların birçok nedeni olabilir. Böbrek insan vücudunun hem sol hem de sağ tarafında bulunur. Böbrek ağrısı insanın günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler. Böbrek ağrısı nedenleri arasında hamilelik, böbrek taşları, iltihap gibi birçok sebep bulunabilir. Böbrek ağrısı belirtileri arasında halsizlik, titreme, kusma, mide bulantısı gibi semptomlar görülebilir. Ayrıca böbrek ağrısı üşütme belirtileri ile de ortaya çıkar. Ağrılar için evde yapılabilecek doğal çözümlerle böbrek ağrıları hafifletilebilir ve geçirilebilir. Böbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer? diyorsanız “Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir?” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Böbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir

İnsan vücudunun en önemli organlarından birisi olan böbrek fazla sıvıyı dışarı atmamıza yardımcı olur. Vücudun sağ ve sol tarafında bulanan böbreklerdeki ağrılar insanların yaşam kalitesini düşürür. Enfeksiyon, böbrek taşları, hamilelik üşütme gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan böbrek ağrısı belirtileri arasında halsizlik, titreme, kusma, mide bulantısı gibi semptomlar görülebilir. Ancak evde yapılabilecek doğal yöntemlerle böbrek ağrısını azaltmak veya dindirmek mümkün olabilir. Geçmeyen ve aşırı şiddetli ağrılarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Böbrekler, karın bölgesinin ardında, göğüs kafesinin hemen altında ve omurganın her iki tarafında, sırt kısmına yakın bir yerde, fasulye şeklini andıran organlardır.

Böbrek Ağrılarının Belirtileri Nelerdir?

Böbrekler, vücuttan atık ürünleri ve fazla sıvıyı uzaklaştırmaktadır. Ayrıca vücudun dengesini koruyan hormonları üretmektedir. Sırt ağrıları ile böbrek arılarını ayırt etmek zor olabilir. Sırt ağrıları genel olarak ağır kaldırma veya travma sonrasında oluşmaktadır. Böbrek ağrıları ise, kaburgaların hemen altında daha derin hissedilen keskin ağrılardır. Bu ağrılar karın ve kasık bölgesine doğru yayılmaktadır. Böbrek ağrılarının belirtileri ise;

- Yüksek ateş,
- Ağrılı idrara çıkma,
- İdrarda görülen kan,
- Mide bulantısı ve kusma,
- Baş dönmesi,
- Kabızlık ya da ishal,
- İsilik,
- Yorgunluk ve halsizlik,
- Titreme şeklinde görülmektedir.

Haberin Devamı

 Böbreklerin daha fazla tehlikeye girmesi sonucunda ise ortaya başka belirtiler çıkabilir. Bunlar;

- Ağızda oluşan metalik tat,
- Ağız kokusu,
- Şişme,
- Nefes darlığı gibi belirtilerdir.

Ayrıca ağrıların altında yatan sebeplere bağlı olarak sol ya da sağ tarafta böbrek ağrısı oluşabilir. Bu ağrılar sırtın her iki yanında da hissedilebilir. Fakat hafif hasarlar başlangıçta herhangi bir belirti de göstermeyebilir. Şiddetli ağrılarda ise anormal kan basıncı, nabız ve şoka sebebiyet verebilir.

Böbrek Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Böbrek hatalıklarının pek çoğu böbreklerin fonksiyonlarını etkilemektedir. Akut ya da kronik olarak altında yatan ve sonradan edinilmiş hastalıklardan kaynaklanır. Diğer yandan doğumdan itibaren görülen rahatsızlıklarda böbrek ağrılarına neden olur. Böbrek ağrılarının nedenleri;

- İdrar yolu enfeksiyonları,
- Mesane Enfeksiyonu,
- Böbrek büyümesi,
- Böbrek enfeksiyonları,
- Böbrek taşı,
- Böbrek kanseri,
- Böbreği sıkıştıran bir tümör ya da kaburga kırığı gibi etkenler,
- Glomerülonefrit,
- Böbreklerde oluşan kan pıhtıları,
- Polikistik böbrek hastalığı,
- İdrar akışının tamamen veya kısmen tıkanmış olması,
- Böbreklerin dokusuna zararlı ilaçlar ya da toksinler,
- Hamilelik, Delici travma ya da künt travma sonrasında ortaya çıkan böbrek laserasyonu,

Haberin Devamı

Son dönem böbrek hastalığı şeklinde sıralanmaktadır.

Böbrek Ağrısına Ne İyi Gelir, Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Böbrek ağrısı baş gösterdiğinde keskin ve derin bir sancı hissedilir. Genel olarak teşhisi konulan hastaların, hastaneye gitme durumları belirli aralıklarla gerçekleşir. Hastalığın sebebini bilen ve teşhisi konan kişi evde birtakım yöntemlerle böbrek ağrılarına çözüm bulabilmektedir. 

Limon sahip olduğu asidik özelliklerden dolayı reflüyü kötüleştirebilir. Limon suyunda bulunan asit diş minesine zarar verebilir. Diş hekimleri limon suyu içerken pipet kullanmanızı ve sonrasında ağzınızı çalkalamanızı önerir.Limon sahip olduğu asidik özelliklerden dolayı reflüyü kötüleştirebilir. Limon suyunda bulunan asit diş minesine zarar verebilir. Diş hekimleri limon suyu içerken pipet kullanmanızı ve sonrasında ağzınızı çalkalamanızı önerir.

Limonlu Su: Limonata benzeri bir karışım hazırlanır ve günde en az bir en fazla üç kere içilir. Fakat içerisine çok fazla limon konmamalıdır.

Böbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir

Karahindiba Çayı: Sindirim sistemiyle ilgili problemlerde ve ödem, safra kesesi gibi pek çok hastalık için ilaç niyetine kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Böbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir

Kereviz Suyu: İçerisindeki vitaminler ve bileşenler sayesinde kerevizin faydaları saymakla bitmez. Gün içerisinde belli aralıklarla içilebilir.

Üşütmekten Kaçının: Böbrek ağrılarını engellemek amacıyla, bu ağrıları çeken kişi özellikle soğuk havalarda, mutlaka çorap ve atlet giymelidir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı olan kişiler üşütmekten kaçınmalıdır. Çünkü böbrek ağrılarının asıl sebebi üşütmektir. Ayrıca böbrek ağrısı olan kişiler tuvalete gitme ihtiyacı hissettiğinde ertelememelidir. İdrar ya da dışkı tutmak da böbrek ağrılarının oluşmasını sağlar.

Böbrek ağrısına ne iyi gelir, nasıl geçer Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri nelerdir

Sıcak Su Torbası: Sıcak su torbası da böbrek ağrılarına iyi gelmektedir. Böbreklerde ağrı hissedildiği zaman sıcak su torbasının içerisine, sıcak su doldurulduktan sonra direkt temas yerine, mutlaka bir havluya sarılmalı ve ağrının olduğu bölgeye yerleştirilmelidir. Diğer yandan böbreklerin çalışmasını sağlamak amacıyla günde en az 2 litre su ve periyodik aralıklarla nar suyu içilmelidir.

Böbrek Ağrısına Benzeyen Ağrılar Nelerdir?

Haberin Devamı

Böbrek ağrısı oldukça anlaşılmaz bir ağrıdır ve pek çok ağrı durumu, böbrek ağrısını taklit edebilir. Böbreklere bağlı olmadığı halde, benzeyen ağrılar;

- Sırt kaslarının gerilmesi,
- Omurga sorunları,
- Kaburga ağrıları,
- Akciğer etrafındaki zarın kuru iltihabı,
- Omurilikten çıkan sinirlerin kök iltihabı,
- Zona, retroperitoneal fibroz ve aort abdominal anevrizması,
- Jinekolojik sorunların tamamı böbrek ağrılarını taklit eder.

Böbrek Ağrısı Nasıl Önlenir?

Böbrek ağrısı genellikle idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve doğrudan travma nedeniyle oluşur. Bu yüzden de böbrek ağrısının önlenmesi için öncelikle bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

- İdrarınızı arttırmak ve bakterileri vücudunuzdan atmak için bolca su için.
- İdrarını tutmayın.
- Dışkılamadan sonra, rektumdan idrar yoluna bakteriyel hareketi engellemek için temizliği önden
arkaya doğru yapın.
- Küvete su doldurup yıkanmak yerine duş yapmayı tercih edin.
- Vajina ve anüs çevresindeki cildi nazikçe yıkayın – sert sabun kullanmayın veya sert bir şekilde ovmayın.
- Cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede idrarınızı az da olsa mutlaka yapın.
- Genital bölgenizde parfümlü deodorantlar veya parfümlü hijyen ürünlerinin kullanmaktan kaçının.
- Düşük oksalatlı bir beslenme tercih edin.
- Kolesterol seviyenizi düşürün.
- Düzenli egzersiz yapın
- Böbreklerinize zarar vermekten kaçının.
- Kırmızı et tüketiminizi azaltın.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar