Dünyadaki en önemli, en değer verdiğimiz çocuklarımızın herhangi bir şekilde bir kaza yaşamasını istemeyiz. Ancak her ne kadar biz bunu yaşamak istemesek de çocuklarla hastaneye gittiğimiz veya acil bir vakada panik halde hastanenin acil servisinde soluğu aldığınız durumlar yaşayabiliriz.
Yaşadığımız birkaç vaka sonrasında özellikle acil servislerde yeterince tecrübe sahibi olduğumuz için bu konuda elde ettiğimiz deneyimleri de sizlerle paylaşmak istiyorum.
- Eğer acil servise gitmeniz gerekiyorsa çok haklı olarak bir endişeye kapılıyor ve bir duygu yoğunluğu yaşıyorsunuz ki haklısınız. Bunlar yaşanması gereken duygular. Ancak bu durumda özellikle davranışlarımızın daha kontrollü, sözlerimizi de daha dikkatli seçmemizde oldukça fayda olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir şekilde kazaya uğrayan ya da rahatsızlanan çocuğunuzun size ihtiyaç duyduğu anda sakinliğimizi korumak bence kritik konulardan biri. Biliyorum bunu başarmak çok zor hatta imkansız gelebilir ancak o anda kendinizi bırakmamanız da oldukça önemli.
- Çocuklar herhangi bir kaza ya da rahatsızlık durumunda kendilerini doğru ifade edemeyebilirler ve söyledikleri arasında tutarsızlık dahi olsa hiçbir riski göz ardı edemeyeceğimiz için hastaneye gidene kadar çocukların rahatsızlığı ile ilgili söylediği her şeyi dikkate almamız oldukça önemli. Hastaneye vardığımızda da bu bilgileri yine doktor ve hemşirelere aktarmamız da ayrıca önemlidir.
- Hastanede mutlaka bir görev paylaşımı yapmak gerekiyor. Bir ebeveyn resmi işlemleri yerine getirirken diğer ebeveyn çocuk ile ilgilenebilir. Sırf bu yüzden anne babalar arasında tartışma yaşandığına şahit oldum.
- Elbette hayatımızdaki en değerli varlığımıza zarar geldiği durumda biz de ister istemez çok gergin olabiliyoruz. Ancak hastane personelleri de yoğun stres altında çalıştıklarını unutmamamız gerekiyor. Bu tür durumlarda yine sakin kalmaya çalışmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu stres anında oluşabilecek yanlış anlaşılmalar yüzünden hastane personeli ile tartışabilir ya da problem yaşayabilirsiniz.
- Bazen ebeveynler de oluşan stres yüzünden kendi aralarında tartışabiliyor. Yani bir arkadaş anlatmıştı J Böyle zamanlarda yapılacak en sağlıklı davranış da tartışmayı bırakmak olacaktır.
- Hijyen konusu yine dikkat edilmesi gereken konulardan birisi ve oldukça önemlidir. Hastaneler her ne kadar temiz tutulsa da enfeksiyona açık durumdadır. Dolayısıyla hastanede bulunduğunuz süre içerisinde hijyen şartlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Bir başka konu ise hastane personelinin hijyen şartlarına uymadığı durumda mutlaka uyarmamız gerekiyor.
- Normalde çocuklarımıza koyduğumuz kuralların hastanede esnetilmesinden yanayım. Örneğin çocuğunuz çikolatayı belirli durum ve koşullarda yiyor olabilir ancak bu koşulları hastane ortamında da devam ettiriyorsanız bence çocuk üzerindeki stresi daha da artırdığınız anlamına geliyor. Oyuncak, meyve suyu gibi masum şeyler doktorun izniyle de elbette çocuklara alınabilir. Bu tip şeyler emin olun işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Elbette her şeyi çocukların önüne serin demiyorum, abartmamak gerek. J
- Kızımı birkaç kez acile servise kaldırdığımız zamanlar olmuştu ve başımıza geldiği için çok net biliyorum ki çocuğa serum vermek için damar yolu açmaya çalışan hemşireler damar yolunu bulmakta zorlandıkları için ciddi problemler yaşadık. Eğer hemşirenin bu konuda çok tecrübesi olduğuna inanmıyorsanız çocuk servisinden bir hemşirenin müdahale etmesini isteyebilirsiniz. (Bu durum özel hastanelerde mümkün)
- Bir başka kritik konu ise; eğer 2 çocuğunuz var ve acil serviste çocuklardan birine müdahalede bulunuluyorsa diğer çocuğun bu durumlara şahit olmaması gerekiyor. Bazen doktor ve hemşireler bu konunun farkında olmayabiliyor. Odaya girdiklerinde mutlaka iğne ya da serum bağlanıp bağlanmayacağını sorun ve böyle bir durum gerçekleşecekse diğer çocuğu ortamdan uzaklaştırın.
- Eğer çocuğunuza iğne yapılacak ya da serum bağlanacaksa öncelikle bu durumu anne ve babası olarak çocuğa sizin anlatmanız yine daha uygun olacaktır. Bu durumda gerçekçi olurken bir taraftan da sakin bir ifade biçimi kullanmanız yine çok önemli.
- Mahremiyet konusu çok önemli olmakla birlikte erken yaş döneminde çocuklarda travma yaratabilecek başka problemlere sebebiyet verebilmektedir. Bu noktada çocuğun mahremiyetine kesin kurallarla dikkat edilmesi gerekiyor. Elbette doktor ve hemşire müdahalede bulunmak ve sağlık kontrolünü yapması gerekecektir. Ancak bu konuda mümkün olduğunca çocuğun mahremiyetine dikkat edilmesi gerekiyor.
Hastanelerin acil servislerinde yaşananlar hem ebeveynler hem de çocuklar için adı üstünde acil bir durum karşısında bir şeylerin normal ve yolunda gitmediği anlardır. Böyle zamanlarda çocuklar adına mümkün olduğu kadar hassas olurken hastane personelinin de işini kolaylaştırabilecek dengeyi yakalamamız oldukça önemlidir.
Blog: http://bilgilibaba.com
Instagram: https://www.instagram.com/bilgilibaba
Facebook: https://www.facebook.com/bilgilibirbaba