Sağlıklı BeslenmeBayramda beslenme nasıl olmalı?

Bayramda beslenme nasıl olmalı?

01.07.2016 - 16:02 | Son Güncellenme:

Ramazan ayında oruç tutanların beslenme düzeni ve metabolizmasının tekrar normale dönmesi için bayramda büyük özen gösterilmesi gerekiyor. Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel önemli uyarılarda bulundu.

Bayramda beslenme nasıl olmalı

Aşırı Yeme Eğilimi Kilo Artışı ve Hastalık Getiriyor

Haberin Devamı

Açlığa alışan vücudumuz, bayramın serbestliğiyle birlikte aşırı yeme eğilimi gösterebilir. Yeme eğilimi sebebiyle yağ oranı yüksek kalorili yemekler, tatlılar, çikolata ve şekerlemeler tüketilmek istenebilir. Yüksek kalorili olan bu besinler sebebiyle, aşırı yeme atakları kısa bir süre içerisinde bile kişiye kilo artışı veya hastalıklar olarak geri dönebilir.

Bayram Sofralarına Dikkat

Bayramın güzel atmosferi ile bir araya gelinen büyük sofralar, misafirlikler, ikramlar derken sağlığınızdan olmayın. Öncelikle uzun saatler aç kalmaya alışan midenizi yormamak için az az sık sık yemekte fayda var. Mutlaka az az tüketip ara öğünler ekleyip, bol su içmekte fayda var.

Bayramda Sağlığınızdan Olmayın

Özellikle yaşlı ve çeşitli sağlık problemleri olan aile büyüklerinin daha da dikkatli olması gerekiyor. Kalp hastalığı olan kişilerin yağlı yemek tüketimini olabildiğince sınırlaması gerekiyor. Özellikle tereyağı, katı margarin veya hayvansal yağlar kullanılmış yemeklerden uzak durmaları, yedikleri et türüne de dikkat etmeleri önemli.

Haberin Devamı

Yağlı yemekler, hamur işi ve kızartmalar yerine sebze ve yağsız et yemekleri tercih edilmelidir. Şeker hastalığı olan kişilerin ise tatlı tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Hamurlu ve kızartma şeklinde yapılan tatlılar yerine, daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlılar tüketmesi daha faydalı olacaktır. Yağlı yemekler tüketmek aynı zamanda hipoglisemi ve hiperglisemi ataklarını da tetikleyebilir.”

Bayramda Dikkat Etmemiz Gereken 8 Kural

1- Ramazanda azalan su tüketimini en az 2.5 litre olarak tüketmek,

2- Misafirliklerde ikram edilen yemeklere ve tatlılara sınırlama getirilmeli,

3- Aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmeli.

4- Ayrıca iyi çiğneyerek midenin yükü hafifletilmeli.

5- Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine haşlama, fırında ve ızgara tercih edilmeli.

6- Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine meyve veya kuru meyve tüketimine ağırlık verilmeli.

7- Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, reflü gibi şikayetlere neden olabilir.

8- Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli, maden suyu ve su tercih edilmeli.

Bayramda beslenme nasıl olmalı


Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar