13.08.2021 - 01:56 | Son Güncellenme:
Barbun balığı sık sık tüketilen ve lezzetli bulunan bir balık çeşididir. Barbun balığını çeşitli teknikler ile pişirmek mümkündür.
Barbun Balığı Nedir?
Barbun balığı, vücut yanlardan basık olan, oval biçimde başı iri olan, yandan görünüşü ise buruna doğru yuvarlaklaşan, alnı dikey şekilli, yüzgeçleri sarı olan bir balık türünü ifade etmektedir. Barbun balığının vücudu pembe ile kırmızı renktedir ve kolayca dökülen pullar ile kaplıdır. Alt çenenin altında ise uzun bir şekilde iki tane bıyığı mevcuttur. Alt çenede diş bulunmamaktadır. Yan çizgisi aralıksızdır ve düzdür. Dorsal yüzgeç renksiz ya da düz renklidir.
Barbun Balığı Fırında Nasıl Pişirilir?
Tek tek ayıklanan barbun balıkları bol suda yıkanır ve sonra fazla suları süzdürülür. Balıklar tuzladıktan sonra kısa bir zaman dinlendirilir. Sıcak suda bekletilmesinin ardından kabukları kolaylıkla soyulan arpacık soğanları küçük parçacıklar halinde doğranır. Sarımsaklar yalnızca tatlarını vermesi için tüm olarak bırakılır. Biberiye dalları ayıklanır. Tuzlanmış olan barbun balıkları taze çekilmiş olan tane karabiber, zeytinyağı ve toz sebze çeşni ilavesi ile harmanlanır. Balıklar yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine dizilir.
Sarımsakları tüm halde tepsiye alınır. Arpacık soğan parçaları balıkların üstüne serpiştirilir. Domatesler kabukları soyulmadan dilimlenir ve balıkların aralarına dizilir. Biberiye dalları eklenir. Önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında, balıklar kızarıp renk değiştirene kadar yaklaşık olarak 35 dakika pişirilir. Sıcak bir şekilde ve bekletilmeden servis edilir.
Barbun Balığı Tavada Nasıl Pişirilir?
Öncelikle barbun balıklarının içi temizlenir. Temizlendikten sonra yıkanarak süzgece alınır. Fazla olan suyu alınır. Bulayabilmek için un ile birlikte tuz bir kap içerisinde harmanlanır. Kızartılacak olan tavanın içine yağ alınır ve kızdırılır. Balıklar una bulanır. Fazla gelen unu silkelenir ve kızgın yağda kızartılır.